Coronavirus vastgesteld bij nertsen in Nederland: “Besmetting gebeurde allicht van mens op dier”

Foto ter illustratie.
ANP Foto ter illustratie.
Bij twee Nederlandse nertsenfokkers zijn met corona besmette nertsen aangetroffen. De dieren vertoonden verschillende ziekteverschijnselen, waaronder ademhalingsproblemen. Er is een onderzoek ingesteld om de bron van de besmettingen te achterhalen. Omdat de twee bedrijven in Brabant enkele medewerkers hadden met symptomen van het coronavirus wordt uitgegaan van een besmetting van mens op dier. 
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De Nederlandse minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit kondigde meteen maatregelen af. Vanaf vandaag is er een meldplicht ingesteld voor nertsenhouders, dierenartsen en personen in onderzoeksinstellingen. Als er sprake is van ademhalingsproblemen en verhoogde sterfte bij nertsen moet dit gemeld worden bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. 

Op beide bedrijven -met in totaal zo'n 13.000 dieren- mogen dieren en mest niet van de terreinen af. Er wordt ook geadviseerd om in een straal van 400 meter rond de beide bedrijven niet te wandelen of te fietsen.

“Geen extra risico”
Volgens het ministerie is uit eerder onderzoek gebleken dat fretachtigen -waartoe ook nertsen behoren- gevoelig zijn voor besmettingen met het longvirus. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu gaat er vooralsnog niet van uit dat de besmettingen bij nertsen een extra risico opleveren voor de volksgezondheid.

Eerder deze maand werd bij Nadia, een 4-jarige vrouwelijke Maleise tijger in de Bronx Zoo in New York, het coronavirus aangetroffen. Ook vier andere tijgers en drie leeuwen hadden last van een hoest.

Lees ook: Deze arts (28) vocht voor het leven van coronapatiënten. En toen belandde hij zelf op intensieve (+)
6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Armand Piers

  400 meter uit de buurt blijven!! Maanden terug beelden gezien uit Azië waar straten ontsmet werden op grote schaal. Wielen van wagens die ontsmet worden bij grensovergangen. Deze week in Italië, brandweer met sneeuwkanonnen die hele dorpen ontsmetten. Dit virus lijkt me toch hardnekkiger dan men doet uitschijnen.

 • Soraja Salluyts

  Eerst China labo dan vleermuizen in China da vs leger dan de lucht na dit wast volgende speelt mee ander zen voeten zenne.

 • Germain Van Deursen

  Wat maakt men ons wijs ? Het wordt niet over gezet van mens naar dier of omgekeerd ? Men test vaccin uit op apen ? Op muizen ? Moest dat overzetten niet bestaan , wat zin hebben die testen dan ? Waar zijn ze mee bezig ?

 • joseph kellens

  Dus als t van mens op dier kan, meermaals gebeurd, dan kan t ook van dier op mens, van de gevaarlijke vleermuizen op mens bijv. Ben niet medisch geschoold, maar wetenschappers hebben al vaak uitgelegd dat vleermuizen de enige? Vliegende zoogdieren zijn? Waar de wetenschap niet altijd alles van begrijpt.

 • Linda Deyaert

  Sluiten die handel, is sowieso dierenmishandeling op grote schaal.