Coronavirus: Russische vrouw gedagvaard na ontsnapping uit quarantaine

De vrouw postte eerder deze foto op haar Instagram.
Instagram: Alla Ilyina De vrouw postte eerder deze foto op haar Instagram.
Alla Ilyina, een Russische vrouw van 32 is uit een ziekenhuis in Sint-Petersburg ontsnapt nadat ze daar in quarantaine was geplaatst, omdat ze mogelijk besmet is met het coronavirus. De vrouw moet voor de rechtbank verschijnen en riskeert een gedwongen ziekenhuisopname, zo melden de Russische gezondheidsdiensten.

De 32-jarige vrouw werd op 4 februari in het ziekenhuis van Botkine opgenomen met keelpijn na een vakantie in januari in China,  waar het coronavirus is uitgebroken. Ze moest er 14 dagen in quarantaine blijven. 

Op haar Instagram schreef ze dat ze keelpijn had, maar dat de testen op het coronavirus volgens de dokters negatief waren. Toen ze dat te weten kwam, plande ze haar ontsnapping.

Ontsnapping

Drie dagen later slaagde ze er in het elektrische slot op haar deur open te breken en te ontsnappen. Ze publiceerde een uitgebreid verslag van de ontsnapping op haar Instagrampagina. Het ziekenhuis diende daarop een klacht in tegen de vrouw en wil haar opnieuw gedwongen in quarantaine plaatsen. Maandag moet de vrouw voor de rechtbank verschijnen.

De vrouw postte eerder deze foto op haar Instagram.
Instagram: Alla Ilyina De vrouw postte eerder deze foto op haar Instagram.

Tweede ontsnapping in ziekenhuis

Ook een andere Russische vrouw, Guzel Neder, ontsnapte uit datzelfde ziekenhuis. Bij thuiskomst na een reis naar Hainan, begon haar zoon te hoesten en kreeg hij koorts. In een Instagrampost legt ze uit dat ze door de dokters in het ongewisse werden gelaten over hun toestand en ze geen verder nieuws kregen. Het ziekenhuis beloofde om de resultaten te delen binnen de drie dagen, maar na vijf dagen hadden ze nog geen nieuws ontvangen.

Ze vertelt verder dat de toestand van haar zoon verbeterde naargelang ze in het ziekenhuis waren en dat er dus geen reden was tot paniek.

Met haar familie bezocht de Russische de provincie Hainan, China.
Instagram Guzel Neder Met haar familie bezocht de Russische de provincie Hainan, China.

Na vijf dagen quarantaine, voelde ze zich onwel. Niet door het coronavirus, wel omdat ze zwanger bleek. Na een advies van de dokter om in quarantaine te blijven, besliste ze te vluchten. De angst om in haar toestand besmet te worden, was te groot. Ze sprong uit een raam.

“Elk lid van mijn gezin is in leven en gezond, thank God”, schrijft de Russische op Instagram. Het regent negatieve reacties van onbekenden die haar acties onverantwoord vinden. Of ook deze vrouw voor de rechtbank moet verschijnen is onduidelijk. 

Op Instagram doet de Russische, Guzel Neder, haar verhaal over haar ontsnapping.
Instagram Guzel Neder Op Instagram doet de Russische, Guzel Neder, haar verhaal over haar ontsnapping.

Officieel geen patiënten in Rusland

Rusland heeft officieel geen patiënten meer die besmet zijn met het coronavirus. Woensdag werd de tweede vermoedelijk besmette patiënt, een Chinese burger, uit het ziekenhuis ontslagen. Het land heeft verregaande stappen ondernomen om de verdere verspreiding van het virus te voorkomen, waaronder de sluiting van de 4.250 kilometer lange grens met China.
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Marianne Van den Lemmer

    Op die manier zal corona zich verspreiden!

  • Tamzin Andersen

    Typisch voor onze moderne maatschappij : ikke, ikke, ikke en de rest kan stikke ! Geen gezond verstand, geen empathie, enkel egoïsme en een ongezonde drang om beroemd te worden via sociale media.