Coronavirus: Dodentol China gestegen naar 2.223. Medische testen vaccin mogelijk vanaf april

Agenten met mondkapjes houden de wacht bij een ziekenhuis in Zuid-Korea. (20/02/2020)
EPA Agenten met mondkapjes houden de wacht bij een ziekenhuis in Zuid-Korea. (20/02/2020)
In de Chinese provincie Hubei zijn de voorbije 24 uur 115 nieuwe overlijdens vastgesteld. Daarmee stijgt de dodentol in China naar 2.233, melden de lokale gezondheidsautoriteiten vrijdag.

Het merendeel van de overlijdens zijn vastgesteld in Wuhan, de stad waar de epidemie uitbrak. De gezondheidsautoriteiten in Hubei meldde 411 nieuwe gevallen van infectie in de provincie, waaronder 319 in Wuhan.

China zei donderdag dat het de methode voor het tellen van patiënten met het nieuwe coronavirus opnieuw heeft gewijzigd en nu alleen met laboratoriumtests zal werken. Het is de tweede keer in slechts acht dagen tijd dat de criteria voor de ziekte worden herzien. Dit kan mogelijk de statistieken vertroebelen en het moeilijk maken om de verspreiding van de ziekte te volgen. 

In totaal zijn nu in China al ongeveer 75.000 mensen besmet met Covid-19. Er zijn ook honderden andere besmettingen in meer dan 25 landen.

Zuid-Korea

In Zuid-Korea is vrijdag bij 52 mensen het virus vastgesteld. In het land zijn nu 156 mensen besmet met Covid-19, meldt persbureau Yonhap. Donderdag overleed een patiënt in Cheongdo. De afgelopen dagen stijgt het aantal besmettingen in Zuid-Korea snel. Donderdag kwamen er ook al 31 nieuwe patiënten bij.

Australië

In Australië is bij twee mensen die op het cruiseschip de Diamond Princess zaten ook het longvirus geconstateerd. De twee leken nog niet besmet toen ze vanuit Japan naar Australië gingen. Ze moeten, net als de andere mensen die van het schip afkomen, nog veertien dagen in quarantaine blijven.

Vaccin 

Een vaccin kan op zijn vroegst rond het einde van april worden getest. Dat zei de Chinese minister van Wetenschap en Technologie vrijdag op een persconferentie. Vorige week zei het hoofd van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dat het eerste vaccin over achttien maanden gereed kan zijn.

De Nationale Gezondheidscommissie van China (NHC) meldt dat behandeling waarbij plasma van genezen patiënten goed werkt voor zeer zieke patiënten.

Begin februari werden in China de eerste tests uitgevoerd met andere vaccins op zo’n 270 mensen die besmet zijn in de stad Wuhan, maar nog geen ernstige symptomen vertoonden.
7 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Marieken Cels

  Zo een situatie als in Italië kan hier ook gemakkelijk. Het lijkt een ver-van-mijn-bed show tot het jezelf overkomt of je geliefden. Die man van 38 die kritiek is, was een paar dagen geleden nog gezond en met zijn vrouw aan het uitkijken naar de geboorte van hun kind over een maand. Dat is niet ver weg, dat is in Italië.

 • van roy jozef

  Ben eens benieuwd hoeveel praat sommigte nog gaan hebben als ge een situatie zoals ginder gaat krijgen.

 • Lisette Theunis

  De aarde begint aan zijn grote voorjaarskuis.

 • andy de wolf

  beste jozef, neen, 2500 doden is nog niet veel. maar 2500 doden en 18000 genezen is dus 21 000 gevallen met een gekende uitkomst. dus 2500 doden op 21 000 gevallen dat is volgens mij boven de 12 procent. op ons belgenlandje zou dit potentieel 1,3 miljoen doden kunnen betekenen. ik zeg niet dat dit zal gebeuren, maar u kan het potentieel van deze ziekte niet ontkennen.

 • jozef lenaers

  Wat is dat 2500 doden op een bevolking van 1.500.000.0000 Miljard Hoeveel sterven er in Belgie per dag op een bevolking van 11.000.000