Coronavirus besmettelijker dan gedacht: overdraagbaar nog voor patiënt symptomen vertoont

REUTERS
Sinds de uitbraak van het coronavirus in de Chinese stad Wuhan werden wereldwijd al meer dan 4.000 besmettingen gemeld. Verschillende miljoenensteden werden afgesloten van de buitenwereld om de verspreiding van het 2019-nCoV-virus te stoppen. Dat het virus overdraagbaar is nog voor een patiënt symptomen heeft, zoals de Chinese minister van volksgezondheid Ma Xiaowei zondag zei, bemoeilijkt het indijken van de ziekte en zorgt ervoor dat ze sneller verspreidt. 

Onderzoekers van het Imperial College in Londen becijferden vorige week dat een besmette persoon gemiddeld 1,5 tot 3,5 andere personen besmet. Nu we weten dat het virus overdraagbaar is nog voor een patiënt symptomen van de ziekte toont, vrezen wetenschappers van de Chinese Universiteit in Hongkong dat het virus veel besmettelijker is dan aanvankelijk gedacht. Zij schatten dat elke besmette persoon het virus kan doorgeven aan 3 tot 5 andere mensen. “Dat het virus besmettelijk is nog voor er symptomen zijn, verklaart waarom het sneller verspreidt dan SARS”, zei Robin Thompson van de Universiteit van Oxford daarover. 

Bij het vergelijkbare SARS kwamen in 2003 zo’n 800 patiënten om. Het sterftepercentage lag toen ergens tussen 5 en 15 procent. Aan het 2019-nCoV-virus overleden tot nu toe 106 mensen. Van meer dan 4.000 patiënten is geweten dat ze besmet zijn met het virus, maar het reële percentage besmettingen zou wel eens veel hoger kunnen liggen, aangezien men vermoed dat enkel mensen met ernstige symptomen zich melden. 
6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jan Depoortere

  Tiens, ik dacht dat je altijd besmet raakt alvorens symptomen te vertonen. Iedereen met een werkend brein weet dat je geen symptomen kunt vertonen als je nog niet besmet bent. Het wordt dan ook wel de 'incubatietijd' genoemd

 • joseph verbeke

  Pol,er doen al meerdere verhalen de ronde.Er zijn al internationale complotten op sommige sites te vinden.Paniek zaaien en misbruik maken om politieke reden van andermans miserie.Schande voor hen die daar aan meewerken!

 • Guy Janssens

  Leuk, en wij gaan de Belgen die ginds verblijven naar hier halen. Ben benieuwd hoe lang het gaat duren voor hier de besmetting uitbreekt.

 • Ilse Braet

  Er zullen enkele duizenden sterven, jammergenoeg. Ze hebben het totaal niet onder controle, en nu laten ze nog eens reizigers terugkomen uit besmette gebieden. Totaal onverantwoord . Jammer voor hen die net nu in China zijn, maar kans op grote uitbraak in Europa is reeel.

 • Jan Verplancken

  En wij gaan landgenoten repatriëren? Niet echt verstandig hè!