Coronacrisis in Amerika: burgers massaal in de rij voor... wapens

AFP
Toiletpapier is niet het enige begeerde goed in crisistijden. In Amerika staan burgers massaal in de rij om wapens aan te kopen. Ze vrezen dat er onrust in de maatschappij zal ontstaan door het coronavirus en willen duidelijk goed voorbereid zijn.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De wapenverkoop schiet in Amerika de hoogte in. Hoe feller staten getroffen worden door het virus (denk maar aan Californië, New York en Washington, red.), hoe meer geweren en munitie over de toonbank gaan.

Amelia Adams, de Amerikaanse correspondente voor nieuwsnetwerk Nine News, maakte beelden van zo’n lange rij in Los Angeles. “Ze vertelden mij dat ze bang waren voor wat er zou gebeuren als de voorraden in de winkels op zouden raken. Ze willen hun families beschermen.”

Oorlogsveteraan Ralph Charette (71) jaagde er 1.500 dollar (1.350 euro) door in een wapenwinkel in Germantown (Wisconsin). “Ik heb beelden gezien van agressieve shoppers en lege rekken in de winkels. Als er plunderaars mij willen lastigvallen, zal ik klaarstaan”, klinkt het uit zijn mond.

Anderen vrezen dan weer dat als gevolg van de noodtoestand wapens misschien moeilijker op de kop getikt zouden kunnen worden. Daarom nemen ze nu al hun voorzorgen.

Het is geduldig aanschuiven voor een wapen in Burbank.
AP Het is geduldig aanschuiven voor een wapen in Burbank.

“Tegenstanders zitten de hele tijd te zeggen dat we geen wapens nodig hebben. Maar nu hebben veel mensen schrik. We zijn groot genoeg om die beslissing zelf te nemen”, stelt een andere klant.

Van 23 februari tot 4 maart is de verkoop van munitie met 68 procent gestegen, laat Ammo.com weten. Rond die periode werd duidelijk hoe erg de situatie in Italië was. Het is te verwachten dat dat percentage sindsdien nog veel meer opgelopen is.

Lees ook: Politicoloog Carl Devos haalt snoeihard uit naar politiek akkoord: “Vreselijk cynisch, politiek bedrog”
12 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Karel Tichmann

  Als ik het zo lees hebben vele hun vrijheid verloren, om hun eigen te beschermen. De misdadiger en een bewapend slachtoffer hebben bij een confrontatie gelijke rechten. Ik zou veel liever naar mijn graf gaan zonder mijn wapen ooit nodig te hebben, dan daar heen te gaan en te wensen had ik er maar een in mijn hand gehad. In een perfecte wereld heb je echt geen wapens nodig, maar dit is geen perfecte wereld.

 • Désiré Van Nieuwenhuyzen

  Logisch, als het oproer uitbreekt zal er gevochten worden.

 • Jamila Falkou

  In een bedorven wereld zal er meer dan oorlogen ontstaan,de meerderheid denkt alleen aan zichzelf. De wereld schakelt zijn menselijkheid uit en wordt gezogen in zijn egoïsme.

 • eric maier

  al ruim 5 jaar maken de rijkste en ook machtige Amerikanen voorbereidingen. Zo zitten bepaalde gebieden in de prairies vol luxueuze bunkers.Ook zijn veel Amerikanen al lang overtuigd dat hun huidige maatschappij zal instorten door een crisis, al dan niet veroorzaakt door een recessie. Ze zijn 2008 niet vergeten, en weten dat een volgende crisis weleens de trigger kan zijn voor onrusten en een oorlog tegen de overheid en de rijksten. En hun land in chaos met de wet van Murphy gooien.

 • Karel Tichmann

  Persoonlijke vrijheid vastgesteld en verankerd in de Amerikaanse Grondwet is iets heel moois. En ja, de politie kan deze virus ook makkelijk krijgen. En als dit gebeurd hoe moet iemand zich en zijn liefhebbende verdedigen, tegen het geweld wat gegarandeerd zal komen, als de politie weigert om je te helpen. Ik bezit (legale) vele alle soorten wapens met ongeveer ± 10.000 munitie, wat in geval van nood als ruilhandel gebruikt kan worden. Voorbereiding, klaar staan, maak er gewoon een hobby van...