Corona-uitbraak na restaurantbezoek in Duitsland: minstens vijftig mensen in quarantaine

Illustratiebeeld
Getty Images Illustratiebeeld
Kort na de heropening van de horeca in de Duitse deelstaat Nedersaksen bleken mensen besmet na een restaurantbezoek. Minstens vijftig personen moeten nu in quarantaine. Dat melden Die Welt en Focus.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Tijdens een restaurantbezoek zouden op zijn minst zeven personen besmet zijn geraakt in het district Leer in Nedersaksen, dat is in het noordwesten van Duitsland. “De infecties houden waarschijnlijk verband met een bezoek aan een restaurant”, zo verklaarden de lokale autoriteiten. Hierdoor moeten minstens vijftig personen “uit voorzorg in quarantaine”. “Het gaat om een uitbraak met meerdere geïnfecteerde personen die op hun beurt vele contacten hadden”, klinkt het. Niet alle testresultaten zijn al gekend.

Geschokt

In het district waren al een week lang geen nieuwe besmettingen meer bijgekomen. Maar als dit wordt bevestigd, zou dit het eerste bekende geval zijn van een corona-uitbraak in een restaurant sinds de heropening van de horeca bij onze oosterburen. Volgens lokale media is het vooralsnog onduidelijk of het personeel of de bezoekers zich niet aan de regels zouden hebben gehouden. De hotel- en restaurantvereniging Dehoga reageerde alleszins geschokt op de zaak. Een woordvoerder van Dehoga stelde dat besmettingen in een restaurant eigenlijk onmogelijk zijn door de strenge hygiëne- en afstandsregels.

“Deze uitbraak toont aan dat de coronacrisis nog niet voorbij is, het virus kan op elk moment toeslaan”, zei Matthias Groote van de districtsraad.

Waarschuwing

Sommige experts hadden gewaarschuwd voor dineren in gesloten ruimtes. Andreas Podbielski, directeur van het Instituut voor Medische Microbiologie, Virologie en Hygiëne van het Universitair Medisch Centrum Rostock zei dat gasten van restaurants indien mogelijk buiten moeten zitten. “Daar zijn vrijwel geen infecties. Het wordt echter problematischer in afgesloten ruimtes van restaurants en cafés. Zelfs met voldoende luchtverversing elke zes tot tien minuten, is er geen 100 procent zekerheid.”

Nedersaksen was een van de eerste deelstaten waar restaurants en cafés sinds 11 mei mochten heropenen. In de dagen daarna deden bijna alle andere deelstaten hetzelfde. Een uitzondering vormt Beieren waar tot nu toe enkel de terrassen en de zogenoemde Biergärten (buitencafés) zijn opengegaan. Vanaf 25 mei zouden daar de cafés en restaurants volledig mogen heropenen.

Lees ook: ”Superverspreider-evenementen” mogelijk verantwoordelijk voor 80 procent van coronabesmettingen (+)
20 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • luc vanmechgelen

  Allemaal tot kerstmis 2024 in ons kot! Dan zal het wel voorbij zijn met die Corona? Iedereen een moestuintje en een koe er naast. Klaar. Tis toch nie zo moeilijk.

 • Erik Laenen

  Wie wil in zo’n wereld die op slot is nog leven?

 • michael schruers

  Dicht houden de horeca ..tot dat het helemaal voorbij is

 • PLANCKAERT Johan

  Als we deze zomer willen in ons kot blijven moeten we op 8 juni de restaurants en cafés openen. De kampen zullen ook ideale broeihaarden zijn. Laat straks de voetbalstadiums terug vollopen en we hebben het helemaal zweten. Zonder vaccin zijn we weerloos .

 • Hugo De Leew

  De afstand tussen personen bepaald niet of je het virus krijgt of niet, wel de ventilatie, en geen gesloten ventilatie maar een met frisse lucht. Maar in onze westerse landen moeten alle woningen energie nul zijn anders wordt je ook nog gesanctioneerd, wel dit is nu het resultaat, virussen blijven gewoon te lang ter plaatse en zo wordt je besmet, blijf niet in je kot maar zoek frisse lucht op. En restaurants alsook cafés moeten voor goede afzuiging van lucht zorgen.