Corbyn excuseert zich bij Labour-kiezers voor pijnlijke verkiezingsnederlaag

EPA
Labour-leider Jeremy Corbyn biedt in de zondagskranten Sunday Mirror en The Observer zijn verontschuldigingen aan zijn aanhangers aan voor de enorme nederlaag die Labour leed tijdens de verkiezingen van afgelopen donderdag. De oppositiepartij haalde 203 zetels, het slechtste resultaat sinds 1935. "We schoten tekort en ik neem mijn verantwoordelijkheid daarvoor op."

In de open brief in Sunday Mirror trekt Corbyn het boetekleed aan omdat de Conservatieven van premier Boris Johnson een comfortabele meerderheid veroverden. “Ik zal er geen doekjes om winden. Het resultaat was een zware slag voor iedereen die zo wanhopig nood had aan echte verandering in dit land.” Of: “Het spijt me dat we tekortschoten, ik neem hier de verantwoordelijkheid voor.” Anderzijds blijft Corbyn “trots” op de Labour-campagne, die een boodschap van “hoop” heeft geboden tijdens de verkiezingen.”

In The Observer is hij wat minder toegeeflijk en voegt hij eraan toe dat z’n eigen campagne met succes het debat bepaalde. Het verkiezingsprogramma zal de stempel “historisch belangrijk” krijgen. “Ik ben trots dat we het debat gewonnen hebben over het besparingsbeleid, de macht van bedrijven, de ongelijkheid en de klimaaturgentie. We hebben het politieke debat herschreven.” Maar “er is geen snelle oplossing om het wantrouwen van de kiezer te overwinnen”.

In antwoord op dat artikel tweette partijgenote en parlementslid Margaret Hodge meteen de boodschap “ontkenning”, meldt de omroep BBC. Hodge geldt al lang als Corbyn-criticus.

Eerder raakte al bekend dat Corbyn zijn partij niet meer zal leiden in een volgende verkiezingscampagne, maar nog niet onmiddellijk opstapt. Hij gaat “in het eerste deel van volgend jaar” afscheid nemen van het leiderschap.
12 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • eric maier

  Corbyn heeft geen uitstraling en hij staat ook voor de oude elite, en bovendien, zijn anti-Brexit beleid is 1 grote farce. Het is gekend dat Corby pro Brexit is. Men had hier een jonger dynamischer pilitici van Labour moeten vooropschuiven in de vooral harde anti-Brexit campagne. Velen kozen voor Boris omdat het wat kiezen is tussen de cholera en de pest. Weer opvallend is dat NIEMAND een woord repte over economie etc in de campagne. De Brexit nasleep is dus niet belangrijk, een crash evenmin

 • Dick DECOCK

  Corbyn is oorzaak van winst Torries, wie deze man zijn plannen kent zal nooit meer voor labour stemmen.Kiezers kozen dus niet voor Boris maar tegen Corbyn.

 • Leo Kaya

  Corbyn was niet de juiste man op de juiste plaats. Groot-Brittanië heeft populistisch rechts gekozen: afbouw van de staat, grote geldtransfers naar de rijken door schulden te maken. Later komt de rekening die door de huidige kiezers van deze partij, maar ook door de rest van de inwoners, moet betaald worden. Elke generatie heeft recht op zijn catastrofes, niet?

 • fred azaert

  de kracht van verandering !! serieus verliezen en komen uitleggen dat je eigenlijk gewonnen hebt en hoe belangrijk jij eigenlijk toch wel bent; knap fred azaert

 • Francinne Declerque

  Ok, maar wanneer is die brexit nu ?