Copiloot kaapte vliegtuig toen piloot naar toilet was

Agenten helpen de passagiers om het toestel te verlaten.
REUTERS Agenten helpen de passagiers om het toestel te verlaten.
De kaper van een vliegtuig van Ethiopian Airlines dat landde op de luchthaven van Genève, is gearresteerd. Het gaat om de copiloot van het vliegtuig, is zojuist bekendgemaakt op een persconferentie. Hij nam het toestel over toen de piloot naar het toilet was en vloog naar Genève in plaats van naar Rome. Toen de Boeing 767 daar aan de grond stond, klom hij met behulp van een touw uit het raam en gaf zich dan over. De man heeft asiel aangevraagd in Zwitserland. De kaping verliep zonder bloedvergieten.

De Boeing 767 was opgestegen in Addis Abeba en op weg naar Rome, meldde Ethiopian Airlines. Boven Zuid-Soedan maakte het toestel melding van een kaping via de zogenaamde 7500-code. Op een kaart van Flight Radar (in tweet naast tekst) kan u zien hoe het gekaapte vliegtuig uiteindelijk een tijd boven Genève cirkelde vooraleer het om iets na 6u vanochtend kon landen op de luchthaven.

Passagiers verhoord
Volgens de politie was de copiloot ongewapend en zijn de passagiers en de rest van de bemanning niet in gevaar geweest. Aan boord zaten volgens de Ethiopische staatstelevisie 193 mensen, hoofdzakelijk Italianen. Zij hebben het vliegtuig inmiddels verlaten en worden zo snel mogelijk alsnog naar hun plaats van bestemming gebracht, beloofde Ethiopian Airlines.

De luchthaven van Genève werd wegens de kaping afgesloten. Diverse vluchten moesten uitwijken naar andere luchthavens.

Bang
De copiloot is een in 1983 geboren Ethiopiër, liet de politie weten. Hij heeft verklaard dat hij bang is om in zijn eigen land vervolgd te worden. Wat er met hem gaat gebeuren, is nog onbekend.

Geluidsfragment
In het audioverkeer tussen het vliegtuig en de luchtverkeersleiding is te horen hoe er een asielaanvraag wordt gedaan vanuit de cockpit. (te beluisteren in tweet onder dit artikel).

AP
AP