Coolsaet: "Gruweldaden zijn op termijn dodelijk voor IS zelf"

De Jordaanse piloot Moaz al-Kasasbeh, van wiens dood gisteren een video werd verspreid.
REUTERS De Jordaanse piloot Moaz al-Kasasbeh, van wiens dood gisteren een video werd verspreid.
Met de videoboodschap waarin de gruweldood van de Jordaanse piloot Moaz al-Kasasbeh wordt getoond, laat terreurgroep Islamitische Staat zich van zijn meest barbaarse kant zien. Een bewuste strategie, maar één die zich tegen IS zelf zal keren. Dat zegt professor Internationale Politiek Rik Coolsaet (UGent) vandaag in De Morgen.

Gegijzelden die worden onthoofd, vermoedelijk homoseksuele mannen die van gebouwen worden gegooid of openbare executies op straat: Islamitische Staat laat zich voorstaan op schokkende acties en bericht er zelf veelvuldig over, onder meer op sociale media. Met de beelden van een in een kooi opgesloten straaljagerpiloot die levend wordt verbrand gisteren als nieuwe aflevering in het opbod van horror.

"Er ontstaat een nationale consensus om nog harder op te treden tegen IS", zegt Coolsaet. "De terreurgroep moet nieuwe rekruten blijven aantrekken, omdat ze de voorbije weken nederlagen heeft geleden en de coalitie talrijker is. Om dat te kunnen doen, moet IS in het nieuws blijven. Dat lukt alleen door steeds gewelddadiger te werk te gaan. De paradox is dat de groep daarmee tegelijkertijd de coalitie tegen zichzelf verstevigt en dat zal op termijn, al kan niemand voorspellen wanneer, dodelijk zijn voor IS."

BELGA

De paradox is dat de groep de coalitie tegen zichzelf verstevigt

Rik Coolsaet