Controversieel festival van Oost-Duitse neonazi's verloopt “overwegend vreedzaam”

Mensen vormen een ketting als tegenreactie op het neo-nazifeest dat in hun stad gehouden wordt.
Oliver Killig/dpa-Zentralbild/dp Mensen vormen een ketting als tegenreactie op het neo-nazifeest dat in hun stad gehouden wordt.
Op een neonazifestival in het Oost-Duitse Ostritz heeft de politie verschillende misdrijven vastgesteld, maar in het algemeen is alles vreedzaam verlopen.

"Vanuit een politieperspectief is zaterdag vreedzaam en zonder relletjes verlopen. Er waren geen opmerkelijke incidenten", zegt een woordvoerder van de politie, over het Schild & Zwaardfestival.

Hetzelfde was van toepassing op het vredesfestival dat de inwoners van de stad hadden georganiseerd. Ze protesteerden zo tegen de bijeenkomst van neonazi's. 

De politie zegt dat er 700 bezoekers werden geïnspecteerd op de tweede dag van het festival. Daarbij zijn er zeven misdrijven vastgesteld, onder meer tegen de wetgeving op explosieven. "Ook zijn er drie strafonderzoeken opgestart wegens het tonen van symbolen van een illegale organisatie", zegt de woordvoerder.

Als tegenprotest hadden de stadsbewoners een vredesfestival georganiseerd.
Daniel Schäfer/dpa-Zentralbild/ Als tegenprotest hadden de stadsbewoners een vredesfestival georganiseerd.
De politie te paard in Ostritz.
Daniel Schäfer/dpa-Zentralbild/ De politie te paard in Ostritz.9 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Christine Laevers

  Altijd maar links en altijd maar rechts, beiden al dan niet extreem. Wat een gezaag. De overgrote meerderheid van de mensen linkt zich aan beiden, naargelang het thema.

 • Fons Dewaele

  Hier zie je enkel Maar linkse betogers, wereldverbeteraars, waar zijn deze zogenaamde rechtse boosdoeners. Links is veel erger dan de rechtse groepering dat door de media slecht gemaakt wordt.

 • Fredien Vandervekens

  Slinkse "menselijke kettingen" worden weldra erkend als Slinks "cultureel erfgoed". Extreem-rechts wordt, gemakshalve, neo-nazi benoemd. Bruikbaar in "alle" omstandigheden. Slinks "kent" zijn Godwinnekes !

 • Jan Vannuffelen

  Als rechtsdenkenden iets organiseren moet links altijd iets tegen organiseren , andersom nog nooit gezien .De onverdraagzame linksen die met hun betogingen steeds meer schade en geweld voortbrengen willen enkel de ondergang van onze westerse samenleving die nochtans de beste is in de wereld .Je moet gewoon rondkijken hoe wij leven en wat wij hebben versus de rest van de wereld .

 • roland peeters

  Zijn weer democratische foto's,geen enkele van het festival alleen maar van de linkse kinderparade.