Constructie van tweede hek dat migranten moet tegenhouden op Hongaars-Servische grens beëindigd

AP
Hongarije heeft op zijn grens met Servië nu ook een tweede hek, om migranten het nog moeilijker te maken om Hongarije (en dus ook de EU) langs die weg binnen te komen. Vandaag kondigden de Hongaarse autoriteiten aan dat de constructie van dat tweede hek is afgewerkt. Dat tweede hek, waarvan de constructie 15 miljoen euro kostte, beschikt over thermische camera's en alarmen, wat de grens nog waterdichter moet maken. "De bescherming van de Hongaarse grens is voortaan steviger dan ooit", aldus Karoly Kontrat, staatssecretaris Binnenlandse Zaken, tijdens een persconferentie.

Het aantal vluchtelingen dat Europa probeert te bereiken, is fors gedaald sinds Turkije en de EU ruim een jaar geleden een migratiedeal sloten. Maar als die deal, door de slechte relatie tussen Brussel en Ankara, opgezegd zou worden, leidt dit tot "ongeziene gevolgen", zei Kontrat.

Boedapest vermoedt ook dat het te maken zal krijgen met een nieuwe vluchtelingenstroom nu het weer beter weer wordt.

Karoly Kontrat (C).
EPA Karoly Kontrat (C).

Transitzones

In de zomer van 2015 liet de rechts-nationalistische premier Viktor Orban, die regelmatig onder vuur ligt voor zijn autocratische trekjes, op de 175 km lange grens met Servië al een hek met prikkeldraad oprichten. Daarna volgde ook het grootste deel van de grens met Kroatië. In 2015 kwamen zowat 400.000 migranten via Hongarije naar Europa.

Sinds begin dit jaar telden de Hongaarse autoriteiten 165 mensen die "illegaal" de Hongaarse grens zijn overgestoken. Sinds maart kunnen migranten die in Hongarije een asielaanvraag willen indienen dat enkel nog in twee transitzones. Die wetgeving, en de onmenselijke behandeling waaraan de Hongaarse grenspolitie de migranten onderwerpt, zorgden al meermaals voor zware kritiek van VN-organen en ngo's.

EPA