Conservatieve Iraanse geestelijke: "Geen mededogen voor betogers"

Ahmad Khatami
EPA Ahmad Khatami
De invloedrijke Iraanse geestelijke Ahmad Khatami heeft alle gelovigen vandaag in zijn preek opgeroepen om de deelnemers aan de antiregeringsprotesten als "vijanden van de islam" te beschouwen. "Er moet geen mededogen zijn voor hen", zo oordeelde de geestelijke tijdens het vrijdagsgebed in de Imam Khomeini-moskee in Teheran.

Sinds 28 december vinden in Iran tal van betogingen plaats waarin de religieuze machthebbers en de economische toestand in het land worden aangeklaagd. Het protest heeft al aan een twintigtal mensen het leven gekost. Er werden ook al een duizendtal mensen opgepakt.

Khatami, die geen banden heeft met ex-president Mohammad Khatami, is zoals verwacht erg kritisch voor de betogers. "Vooral de mensen die vlaggen verbranden, zouden de hoogst mogelijke straf moeten krijgen", klonk het nog in de preek.  Khatami is een vooraanstaand lid van de invloedrijke raad van experten, het belangrijkste religieuze comité in Iran. Hij staat erom bekend tegen elke hervorming gekant te zijn.

Eerder had ook ayatollah Ali Khamenei, de hoogste geestelijke leider van Iran, het protest al veroordeeld. Hij beschuldigt Israël, Saoedi-Arabië en de VS ervan achter het protest te zitten.
9 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jan Ceulemans

  Waar blijven ze die geiteneukers halen ?

 • Mohamed Kabbal

  Diegene die menen dat geestelijke leiders in Iran rijk zijn en de vette pot voor zich houden kennen Iran niet. Informeer u alvorens onzin en nonsens te verkondigen hier. Die leiders zijn een voorbeeld van hoe het moet. Zij leven sober in de zin van het woord. Ze verdienen niets aan hun leiderschap, huren hun huis en hebben geen personeel in dienst.

 • Luc Van Hauwermeiren

  Dit is dus een goeie vriend waar Macron respect voor vraagt.

 • Yabou Jack

  Het zijn de religieuze leiders van elke religie,die de wereld vroeger en nu nog altijd terroriseren.

 • Christian Smets

  Machtswellustige gek.