Conservatief Varela nieuwe president Panama

Juan Carlos Varela
AP Juan Carlos Varela
De conservatief Juan Carlos Varela mag zich de nieuwe president van Panama noemen. Varela, de huidige vicepresident, had nadat ruim 60 procent van de stemmen was geteld de race gewonnen. De bevolking van het Midden-Amerikaanse land ging zondag naar de stembus.

De leider van de Panamenista Partij (PP) haalde bijna 40 procent van de stemmen, zo maakte het verkiezingstribunaal bekend. Zijn opponent Jose Domingo Arias van de regerende partij Democratische Verandering (CD) behaalde bijna 32 procent van de stemmen. Volgens het verkiezingsbureau is de strijd daarmee gestreden.

"Vandaag zegeviert Panama, vandaag zegeviert onze democratie'', zei Varela nadat het bureau hem belde met de uitslag. Varela wil dat levensonderhoud goedkoper wordt, armoede bestrijden en corruptie tegengaan. Hij beloofde zijn kiezers dan ook een minder corrupte regering die het beleid van zittend president Ricardo Martinelli verder voortzet.

De derde kanshebbende presidentskandidaat Juan Carlos Navarra van de Democratische Revolutionaire Partij (DRP) bleef ruim achter op zijn twee concurrenten. De sociaaldemocraat kon rekenen op slechts 27 procent van de stemmen.

Corruptie
De verkiezingscampagne werd overschaduwd door wederzijdse beschuldigingen van corruptie. Ook werden nepedities van de krant La Prensa verspreid waarin werd gemeld dat de kandidaten Arias en Navarra zich hadden teruggetrokken.

Van de ruim 2,5 miljoen stemgerechtigden kwam ruim 75 procent opdagen om naast een nieuwe president een nieuw parlement te kiezen.

Juan Carlos Varela gisteren, toen hij ging stemmen.
REUTERS Juan Carlos Varela gisteren, toen hij ging stemmen.
Jose Domingo Arias
AFP Jose Domingo Arias