Conservatief tijdschrift keert zich tegen Trump: "Hij is een filosofisch losgeslagen politiek opportunist"

AP
Een invloedrijk conservatief tijdschrift publiceerde gisteren een hoofdartikel waarin het de Republikeinen oproept om zich te verzetten tegen Donald Trump, die momenteel beschouwd wordt als de topfavoriet onder de Republikeinse presidentskandidaten.

National Review trok hard van leer in het nummer dat de titel "Against Trump" meekreeg. Het tijdschrift noemt Trump "een filosofisch losgeslagen politiek opportunist" en hekelt hem voor zijn ongebreideld populisme dat verdeeldheid zaait binnen de Republikeinse aanhang.

National Review liet 22 prominente conservatieven aan het woord die in een reeks essays hun opinie over Trump uit de doeken doen. Het magazine wijst erop dat Trump, een multimiljonair uit New York en voormalige reality tv-ster zich in het verleden heeft geuit als een voorstander van abortus, een verstrengde wapenwetgeving en een hogere belasting voor de rijken: allemaal onderwerpen waar de conservatieven tegen gekant zijn.

Hoewel de argumenten van National Review ook al eerder werden aangehaalde door verscheidene andere Republikeinse kandidaten, waaronder Jeb Bush, lijkt Trump niet te stoppen en stootte hij door tot de toppositie in de polls.

Trump reageert

Donald Trump is niet opgezet met de negatieve publiciteit en noemt National Review een "stervend tijdschrift". "Weinig mensen lezen National Review, omdat het alleen weet te bekritiseren, maar niet te leiden," tweette hij. En ook nog: "National Review is een falende publicatie die de weg kwijt is. De verkoopscijfers zijn gedaald en de invloed van het blad bereikt een dieptepunt. Droevig."

Tijdens een nieuwsconferentie in Las Vegas zei Trump dat hij de Republikeinen zou samenbrengen als hij genomineerd zou worden.

Repercussies

De Republikeinse partij heeft National Review ondertussen laten weten dat National Review niet meer gewenst is als medeorganisator van een politiek debat op 26 februari in Houston, Texas. Daarvoor zal zender NBC nu samenwerken met CNN in plaats van met het tijdschrift.

National Review laat weten weinig onder de indruk te zijn van de sanctie: "We zagen dit aankomen. Het is een kleine prijs die we betalen om de waarheid te vertellen over The Donald", schreef Jack Fowler, uitgever van het tijdschrift.