Congres krijgt indrukwekkende veeg uit de pan van Jon Stewart voor nalatigheid steun 9/11-hulpverleners

Slachtoffers dreigen financiële hulp te verliezen

Jon Stewart
EPA Jon Stewart
“Ziek en stervend, toch kwamen ze naar hier om te spreken. Om te spreken tegen niemand.” De Amerikaanse komiek Jon Stewart toonde zich van zijn meest emotionele en hartstochtelijke kant tijdens een speech gericht aan het Congres. De overheid is volgens Stewart nalatig met steun voor de hulpverleners van 9/11, die na de aanslagen ziek zijn gevallen. 

Jon Stewart kennen we vooral als de komiek die met zijn ‘Daily Show’ de wereld veroverde. Maar nu zien we ook voor het eerst een erg emotionele en gevoelige kant van de man. Hij probeert al sinds de aanslagen van 11 september in New York het op te nemen voor de hulpverleners van die dag. 

Velen onder hen zijn maanden of jaren later ziek geworden door de giftige rook en stoffen die er op ‘ground zero’ vrijkwamen. Heel wat hulpverleners kregen kanker, en stierven. De overheid heeft normaal een speciaal hulpfonds voor die mensen om de medische kosten te betalen, maar het geld daarvoor dreigt nu op te geraken door nalatigheid van het congres. 

“Jullie onverschilligheid zorgt ervoor dat deze mensen hun meest kostbare goed kwijtspelen. Hun tijd.”

Jon Stewart

Stewart trok daarom, samen met enkele zieke hulpverleners, naar het congres om hen te confronteren met hun nalatigheid. Het werd een emotioneel betoog van zowel Stewart als enkele mensen van de NYPD. Of de speech voor verandering zal zorgen valt nog af te wachten, maar indrukwekkend is het zeker en vast wel.

Jon Stewart
AFP Jon Stewart8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Filip Vanlaeken

  Juist Ph Martens. Bij ons net hetzelfde ivm de ramp in Ghellingen... intriest.

 • Don Tessers

  In Nederland gaat de kolder over MH17 ook door zonder blikken of blozen door dit sloopkabinet, er moet iemand komen met duidelijke connecties tussen de belangen van deze overheid en de Oekraïne en het fatale ongeluk met het burger toestel.

 • Marc Van der Vloedt

  (heavy stuff) Zware stof, maar de hulpverleners kregen enkel het wereldwijd verspreid grote brokken verhaal te zien en te horen. Adembenemende nalatigheid !

 • DIRK RASSCHAERT

  Het is zoals overal, wachten en uitstellen tot de meeste of alle slachtoffers gestorven zijn. Zie Wetteren. Wie heeft de beloofde vergoedingen reeds gekregen? De schuld afgeschoven op de machinist die gestorven is aan een "hartaanval" terwijl hij een hele tijd in de giftige dampen gestaan had?

 • Ghislain Geerts

  En daarom kotsen we op de politiekers of het nu rechts of links is ze leven in een eigen wereld waarin de mensen geen plaats hebben , en daarom stemmen de mensen op populisten maar zullen altijd de verliezers zijn .