Congolese rebellenleider Bosco ‘Terminator’ Ntaganda hoort vandaag vonnis voor Internationaal Strafhof

Bosco Ntaganda in 2015 tijdens zijn eerste procesdag.
reuters Bosco Ntaganda in 2015 tijdens zijn eerste procesdag.
Het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag doet vandaag uitspraak in de zaak tegen een voormalige militieleider uit de nog steeds voortwoekerende strijd in het noordoosten van Congo, Bosco Ntaganda (45). Hij wordt ervan beschuldigd in 2002 en in 2003 oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid te hebben gepleegd.

Het gaat vooral om moordpartijen onder burgers, het ronselen van kindsoldaten en om talrijke verkrachtingen gepleegd door militieleden. De in Rwanda geboren Ntaganda verwierf de bijnaam 'Terminator'. Hij weerspreekt alle achttien aanklachten. Hij was zeven jaar voortvluchtig toen hij zich in 2013 plotseling bij de Amerikaanse ambassade in Kigali (Rwanda) overgaf. 

Waarnemers menen dat hij in het nauw was gedreven door het wegvallen van steun van de Rwandese leider Paul Kagame. Zijn proces begon in 2015.
Ntaganda was ruim 16 jaar geleden plaatsvervangend commandant van een militie van Thomas Lubanga die de noordoostelijke delfstofrijke provincie Ituri terroriseerde. 

Lubanga was in 2012 de eerste beklaagde van het toen al 10 jaar functionerende ICC die werd schuldig bevonden en veroordeeld. Hij kreeg 14 jaar cel. Sindsdien zijn er echter nauwelijks nog beklaagden veroordeeld. Het hof wordt bekritiseerd omdat het zich vrijwel uitsluitend met Afrikaanse landen bezighoudt en uiterst ondoelmatig te werk gaat.

Bosco Ntaganda in 2009.
AFP Bosco Ntaganda in 2009.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.