Congolese presidentsstrijd nog steeds niet beslecht: Kabila zou verrassende zege van Tshisekedi kunnen misbruiken om verkiezingen teniet te doen

Félix Tshisekedi.
REUTERS Félix Tshisekedi.
In Congo blijft er onzekerheid heersen over wie het nieuwe staatshoofd wordt, ook nadat de verkiezingscommissie Félix Tshisekedi als de winnaar van de presidentsverkiezingen aangeduid heeft. Zijn rivaal Martin Fayulu legt zich niet bij zijn nederlaag neer en het is ook nog de vraag wat aftredend president Joseph Kabila gaat doen.

Het is een complete verrassing dat Tshisekedi de verkiezingen van 30 december gewonnen zou hebben. Uit een poll die de Amerikaanse ’Congo Research Group’ daags voor de stembusslag naar buiten bracht, bleek nog dat Fayulu bijna de helft van de stemmen zou halen. En vorige week dichtte de in Congo invloedrijke katholieke kerk hem ook een ruime overwinning toe, zich baserend op haar netwerk van 40.000 verkiezingswaarnemers.

Je hebt 22% van dit artikel gelezen
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • henri levich

    Kabila blijf nog een tijdje of meer President,.. en dat is het. Na democratische verkiezingen is dit geen probleem.