Congolese presidentskandidaat sjoemelt met Belgisch nepdiploma

Opposant Felix Tshisekedi, de leider van de partij UDPS.
EPA Opposant Felix Tshisekedi, de leider van de partij UDPS.
Het diploma dat de Congolese opposant Félix Tshisekedi indiende bij de registratie van zijn kandidatuur voor de presidentsverkiezingen, is ongeldig. Hij zou het diploma in België behaald hebben, maar de instelling die erop vermeld staat, biedt die richting niet eens aan, schrijft La Libre Belgique. 

Geruchten over Tshisekedi’s “nepdiploma’s” doen al maanden de ronde, en La Libre Belgique zegt hier nu bevestiging van te hebben gekregen bij de betrokken hogeschool. Op het document dat Tshisekedi indiende bij de Congolese kiescommissie Céni staat dat hij een diploma in marketing en communicatie behaalde in het academiejaar 1990-1991 aan de Brusselse hogeschool 'l'Institut des carrières commerciales'. De onderwijsinstelling zegt echter dat het diploma bij hen niet te behalen is, en het document dus ook niet van de school komt. 

Het gevolg hiervan is volgens La Libre dat de kandidatuur van Tshisekedi mogelijk ongeldig verklaard zal worden, en dat er gesprekken gaande zijn tussen het Front commun pour le Congo (FCC), het verkiezingsplatform dat door Kabila is opgericht, en het platform van Vital Kamerhe en Félix Tshisekedi.

Bekijk ook:
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Edmond Dillien

  Daar is België dus nog goed voor ginder, het Belgische "ontwikkelingsgeld" en een plaats voor nep diploma's voor hun zogenoemde elite. Ze zijn al bijna 70 jaar onafhankelijk maar de realiteit is compleet iets anders, maar dat mag niet hardop gezegd worden, he.

 • Hedwig Jacobs

  Ze kopen dat allemaal in de Matonge wijk te Brussel rijbewijzen, paspoorten voor alle landen, alles wat daar verkocht wordt is hier gestolen, maar de politiek is er mee bezig? Ik begin te denken dat politici daar zelfs gaan winkelen, dit hou je niet meer voor mogelijk, zelfs stemlokalen hebben ze daar zelf in mekaar gestoken, nadien versturen ze dat met een vals document zogezegd van de Belgische overheid, en niemand die ingrijpt of dat ziet, niet te geloven.

 • chris delanghe

  In Belgie is dat ook zo! Ze hebben het waarschijnlijk hier geleerd hoe ze moeten foefelen en bricoleren in de ambassades en consulaten. Wat daar zoal rondhangt en rondloopt van onbekwame paljassen van verdacht allooi hou je niet voor mogelijk. En onze Belgische politiek is ook een schoolvoorbeeld van hoe het niet moet !

 • Danny Holdensrath

  Dat land is gewoon hopeloos

 • Marc Spandel

  Zo tussen haakjes. Hoeveel Belgische politici en koningshuis- leden zijn ook hun diploma(s)? al gaan halen in het buitenland? Er is in mijn ogen dus begrip voor het feit dat er hier een 'Belgische' en 'onlogische' chaos is ontstaan, die zelf met zes regeringen vol 'gediplomeerde politici' niet oplosbaar blijkt te zijn.