Congolese president verzekert sceptische bevolking: “Ebola bestaat echt”

De Congolese president Felix Tshisekedi komt toe in een behandelingscentrum voor ebola in Beni.
AFP De Congolese president Felix Tshisekedi komt toe in een behandelingscentrum voor ebola in Beni.
Nu Congo getroffen wordt door de grootste uitbraak van ebola die het land tot op heden gekend heeft, roept de Congolese President Felix Tshisekedi roept de Congolese bevolking op om te erkennen dat de ziekte echt bestaat en om gezondheidswerkers te vertrouwen.

Veel Congolezen staan erg wantrouwig tegenover hulpverleners en daarnaast doet er ook veel verkeerde informatie over de ziekte de ronde, waardoor inwoners in het getroffen oostelijke deel van het land vaak weigerachtig staan tegenover vaccinatie. In de plaats daarvan wenden ze zich tot traditionele medicijnmannen, wiens centra hebben bijgedragen tot de verspreiding van de hemorragische koorts.

“Het is geen ingebeelde ziekte”, zei Tshisekedi vandaag na aankomst in de stad Beni tijdens zijn eerste rondreis in Oost-Congo sinds zijn aanstelling in januari. “Als we de instructies volgen zal de ebola-uitbraak over twee of drie maanden voorbij zijn”, vertelde hij aan de menigte.

Sinds het ebolavirus in 1976 werd ontdekt, kende Congo tien uitbraken van de dodelijke ziekte. Sinds de meest recente uitbraak in augustus vorig jaar werd vastgesteld, zijn er al 1.264 gevallen vastgesteld. 814 mensen overleefden de besmetting niet.

Na een reeks aanslagen op behandelingscentra in februari en maart door onbekenden, verspreidt de ziekte zich nog sneller. Vorige week werden meer dan 100 gevallen vastgesteld.

Een medewerker in het behandelingscentrum voor ebola in Beni, Congo.
REUTERS Een medewerker in het behandelingscentrum voor ebola in Beni, Congo.1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Julien van Ghent

    Klopt, de mazelen ook!