Congolese oppositiekandidaat Fayulu vecht uitslag verkiezingen aan bij Grondwettelijk Hof

Oppositiekandidaat Martin Fayulu (in het wit) omringd door supporters.
AP Oppositiekandidaat Martin Fayulu (in het wit) omringd door supporters.
Martin Fayulu gaat de voorlopige uitslag van de presidentsverkiezingen in Congo aanvechten voor het Grondwettelijk Hof in Kinshasa. Fayulu claimt de overwinning, maar volgens de kiescommissie (Céni) kwam de andere oppositiekandidaat, Felix Tshisekedi, als winnaar uit de stembusgang van 30 december.

De kiescommissie riep Félix Tshisekedi uit tot winnaar met 38,57 procent van de stemmen. Fayulu behaalde volgens Céni, 34,8 procent, waarop hij gewag maakte van een “electorale staatsgreep”. Dat was een complete verrassing, want uit een poll die de Amerikaanse ‘Congo Research Group’ net voor de verkiezingen bekendmaakte, bleek nog dat Fayulu bijna de helft van de stemmen zou halen.

Kandidaat Emmanuel Ramazani Shadary, die door uittredend president Joseph Kabila gesteund werd, behaalde volgens de kiescommissie slechts 23,8 procent. Anderzijds deden de laatste dagen geruchten de ronde dat uittredend president Joseph Kabila een akkoord sloot met Tshisekedi, die nu als winnaar wordt aangeduid.

De winnaar van de presidentsverkiezingen moet alleszins Kabila opvolgen, die het land zeventien jaar autoritair bestuurde. Het zou de eerste machtswissel worden via de stembus. 

In beroep

Het kamp van Fayulu verzet zich nu tegen de kiesuitslag. Volgens hen behaalde Fayulu meer dan 60 procent van de stemmen, terwijl Tshisekedi bleef steken op 18 procent. Ook de Congolese bisschoppenconferentie (Cenco) meent dat de resultaten van de presidentsverkiezingen “niet overeenkomen” met de gegevens van de Kerk. Op basis van eigen waarnemers is volgens hen Fayulu de winnaar.

“We zullen beroep aantekenen bij het Grondwettelijk Hof”, zegt Eve Bazaiba, een woordvoerder van Fayulu. “We verwachten niet dat het Hof de verkiezing annuleert, maar wel de hertelling van de stemmen.” 

Fayulu zelf kondigde voor honderden militanten op de partijzetel in Kinshasa aan dat hij morgen naar het Hof trekt. Hij riep de militanten ook op om hem te vergezellen.

Martin Fayulu.
AP Martin Fayulu.

EU roept op tot kalmte

De Europese Unie heeft Céni, de onafhankelijke kiescommissie in Congo, ondertussen opgeroepen tot de publicatie van de processen-verbaal van alle lokale centra die de resultaten van de presidentsverkiezingen verzamelen. Die officiële documenten kunnen meer licht schijnen op de kiesuitslag.

“De voorlopige resultaten worden betwist door een deel van de oppositie en nationale waarnemers, in het bijzonder de Nationale Bisschoppenconferentie van Congo. Het is bijgevolg belangrijk voor de geloofwaardigheid van het proces dat Céni zijn werk voortzet in overeenstemming met de kieswet”, onderstreepte de woordvoerster van Europees buitenlandminister Federica Mogherini in een mededeling.

De Europese Unie maant ook opnieuw alle politieke spelers in Congo tot kalmte aan. “Elke betwisting van de resultaten moet op vreedzame wijze gebeuren, via een beroep op de voorziene procedures en een politieke dialoog tussen alle betrokken partijen, om een voltooiing van het democratische proces mogelijk te maken”, zo klinkt het in de mededeling.

Felix Tshisekedi, de kennelijke winnaar van de verkiezingen.
AFP Felix Tshisekedi, de kennelijke winnaar van de verkiezingen.

Bekijk ook:
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.