Congolese artsen achter ‘ebola-moord’ op WHO-dokter

Een medewerker van de Wereld Gezondheidsorganisatie desinfecteert de deurpost van een huis waar twee ebola-gevallen werden geconstateerd.
AP Een medewerker van de Wereld Gezondheidsorganisatie desinfecteert de deurpost van een huis waar twee ebola-gevallen werden geconstateerd.
In Congo zijn drie lokale artsen gearresteerd die verdacht worden van betrokkenheid bij een aanval op een ziekenhuis. Hierbij kwam een epidemioloog van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) om het leven. 

Dat maakte de openbare aanklager van het land, dat al een jaar wordt geteisterd door een ebola-uitbraak, bekend. WHO-arts Richard Valery Mouzoko Kiboung uit Kameroen werd op 19 april doodgeschoten in de stad Butembo, waar hij in het universitair ziekenhuis een vergadering voorzat met leden van het ebola-responsteam. Gewapende strijders die betrokken waren bij de aanval, hebben tijdens hun verhoor gezegd dat artsen van het ziekenhuis de aanslag hebben gecoördineerd. Daarop zijn er drie aangehouden en is er nog een voortvluchtig.

Volgens aanklager kolonel Jean-Baptiste Kumbu Ngoma is er sprake van ‘terrorisme en criminele samenzwering’, de drie verdachten zouden de moord vijf dagen van tevoren hebben gepland met de aanvallers. De lokale tak van de Congolese doktersraad reageert verontwaardigd op de arrestaties. Die vindt dat de artsen,  Hippolyte S., Aurélien L. en Gilbert K. en een vierde verdachte arts, Mundama W. die het land uit is, zo snel mogelijk op borgtocht moeten worden vrijgelaten omdat anders de medische hulp in de regio in het geding komt. 

Milities

De bestrijding van de dodelijke ziekte in Congo wordt bemoeilijkt door de aanwezigheid van gewapende milities in het gebied die geregeld aanslagen plegen. Ook is er tegenwerking van lokale artsen en gebedsgenezers die de hulp van buitenlandse organisaties soms als een bedreiging voelen.

Daarnaast hebben we te maken met invloedrijke katholieke priesters die goedgelovige mensen vertellen dat ebola niet erg is en dat het overgaat als je maar genoeg bidt. Er zijn ook botsingen geweest tussen hulpverleners en dorpsoudsten over wantrouwen in westerse medicijnen maar ook over door de artsen voorgestelde, preventieve, maatregelen bij bijvoorbeeld traditionele begrafenissen van zeer besmettelijke lijken die door nabestaanden worden aangeraakt met kans op besmetting.

Er zijn om diverse redenen veel aanvallen geweest op artsen en verplegers. Volgens de officiële cijfers zijn er zeven vermoord, onder wie de WHO-arts. Meer dan vijftig hulpverleners raakten ernstig gewond.
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Bertrand Janses

    Was verschillende keren in onze ex-kolonie en heb er één ding begrepen: Zij hebben een grote mond, laat ze een periode hun eigen boontjes doppen (wat op 0% resultaat uitdraait en complete chaos), en dan komen ze op hun knieen om hulp bedelen want ze kunnen daar zelf NIKS!

  • Luke Vincke

    Laat dat land met rust. Laat het en ga binnen honderd jaar eens kijken of de beschaving er ondertussen is doorgedrongen.