Congo wil sluiting van Belgisch consulaat-generaal in Lubumbashi

De Belgische minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders met de Congolese minister van Binnenlandse Zaken Evariste Boshab tijdens een diplomatieke missie in 2016.
BELGA De Belgische minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders met de Congolese minister van Binnenlandse Zaken Evariste Boshab tijdens een diplomatieke missie in 2016.
De Democratische Republiek Congo vraagt België zijn consulaat-generaal in Lubumbashi, de hoofdstad van de provincie Haut-Katanga, te sluiten, een teken van groeiende irritatie bij de autoriteiten in Kinshasa over wat ze bestempelen als "activisme" van de België. Zo is vanavond vernomen van een Congolese diplomatieke bron.

Tegelijkertijd heeft hebben de Congolese autoriteiten beslist om hun consulaat in Antwerpen te sluiten, verklaarde dezelfde bron aan het persagentschap Belga, die berichten hierover in het blad 'Jeune Afrique' bevestigde.

Verwacht wordt dat de nota over deze dubbele beslissing vanavond nog of dinsdag bij de Belgische ambassade in Kinshasa zal arriveren. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Brussel kon voorlopig "niets confirmeren", ook al werd er wel wat verwacht. Eerder op de dag hadden de Congolese autoriteiten immers het aantal wekelijkse vluchten van luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines tussen Brussel en Kinshasa van zeven naar vier gereduceerd.

Het consulaat-generaal van Lubumbashi is samen met de ambassade in Kinshasa de enige consulaire instelling waarover België nog beschikt in DR Congo na de sluiting van het consulaat-generaal in Bukavu, de hoofdstad van de provincie Zuid-Kivu, in juni 2008 tijdens een andere diplomatieke crisis tussen Brussel en Kinshasa.
11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jean West

  Dat zal het koningshuis en sommige schatrijke Belgen niet graag horen want ze hebben daar nog veel financiéle belangen.

 • Fonz Ooms

  Oei, hoe gaan "ze" nu hun percent van de jaarlijks gestorte miljoenen euro's recupereren. Er zijn daar nog maar een paar centen op de juiste plaats terechtgekomen, een paar centen voor de show. de rest hebben ze mooi verdeeld onder de dictators en zichzelf en hun partijen en vriendjes ! "Salamanders" bestaan al tientallen jaren !

 • Roland Vanlerberghe

  Dat moest al lang dicht zijn, we hebben daar helemaal niets meer verloren.

 • Philippe Vander Haeghen

  Trek dan ook maar de stekker uit DRC. Hoe ze aan die D komen is mij ook een raadsel. Is misschien de D van dictatuur ipv democratisch.

 • Robert De Fruytier

  En stop dus ook maar om er jaarlijks al die miljoenen euro's er in te steken;wij kunnen het beter gebruiken dan in een bodemloze put te gooien.T'is toch ook maar zoals hier:de elite hun zakken te vullen!