Congo wijst Belgisch ebolavaccin af

Een vrouw met mogelijk Ebola-symptomen wacht tot ze geholpen wordt in Goma.
EPA Een vrouw met mogelijk Ebola-symptomen wacht tot ze geholpen wordt in Goma.
De Congolese overheid zal de uitrol van een ­experimen­teel ebolavaccin van Janssen Pharma­ceutica niet goedkeuren. Het zou "verwarrend" zijn voor de bevolking, schrijft De Standaard vandaag.

Janssen Pharma­ceutica heeft genoeg dosissen van een experimenteel vaccin klaarstaan waarmee op korte termijn een half miljoen extra Congolezen ingeënt kunnen worden tegen ebola - als het moet, zelfs anderhalf miljoen mensen.

Het farmabedrijf wacht al maanden op groen licht van de Congolese regering, maar dat zal wellicht niet komen. De Congolese minister van Volksgezondheid, Oly Ilunga, blijkt geen voorstander te zijn van het vaccin dat het Belgische bedrijf ontwikkelde met het Deense biotechbedrijf Bavarian Nordic met financiële steun van de EU.

Ilunga waarschuwt voor "nieuwe communicatie- en vertrouwens­problemen" in de gemeenschap. Eerder meldde Ilunga al dat een tweede experimenteel vaccin "verwarrend" zou zijn voor de bevolking en dat hij er geen goed­keuring voor geeft. "We blijven klaarstaan om vaccins ter beschikking te stellen als de autoriteiten in Congo vinden dat er nood aan is", klinkt het bij Janssen Pharma­ceutica.

Een man wordt gescreend op symptomen van Ebola in Goma.
EPA Een man wordt gescreend op symptomen van Ebola in Goma.22 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Serge Surmont

  Als die minister geen toelating geeft voor dat "medicijn" zal die daar wel een reden voor hebben!!! Farmacéutica zijn gangsters, dat zouden jullie toch moeten weten.

 • philippe decock

  Dat ze hun plan dan trekken. Iemand die niet wil geholpen worden kan je ook niet helpen.

 • Ronald De Smet

  @ Dehaene, ik ben het volkomen met U eens.

 • Jurgen Van der Vekens

  dit bedrijf zal niet voor niets die vaccins willen leveren er zal wel en addertje onder het gras zitten. Afrikaanse mensen zijn geen proefkonijnen ook niet. ik begrijp de argwaan van de Congolese overheid en hun bevolking. zijn hun voorgeschiedenis van onze overheersing (die eigenlijk nog altijd bezig is) niet vergeten.

 • Daan Roos

  Wie is de andere vaccin leverancier?