Congo laat olieboringen toe in nationale parken

Een vijfde van de volledige oppervlakte van het Virungapark, waar een kwart van de nog levens berggorilla's zich huisvesten, wordt vrijgegeven voor boringen.
AFP Een vijfde van de volledige oppervlakte van het Virungapark, waar een kwart van de nog levens berggorilla's zich huisvesten, wordt vrijgegeven voor boringen.
Congo zal olieboringen in beschermde nationale parken toelaten. De beslissing viel reeds op 8 juni op de ministerraad in Kinshasa, maar is pas vrijdag bekendgeraakt. In die parken leven met uitsterven bedreigde berggorilla's en andere bedreigde mensapen. Door hun unieke ecosystemen zijn de parken - Virunga en Salonga - opgenomen in de werelderfgoedlijst van Unesco.

In het oostelijk gelegen Virunga, aan het Edwardmeer, wordt ongeveer een vijfde van de oppervlakte vrijgegeven voor boringen. Ook in het centraal gelegen Salongapark, dat in het bekken van de Kongorivier ligt en als één van de grootste beschermingsgebieden van het regenwoud geldt, wordt binnenkort naar olie gezocht.

Proefboringen

In eerste instantie betreft het enkel proefboringen. Onbekend is nog of een internationaal energiebedrijf de rechten al heeft verzekerd van die boringen. Activisten van de groep Global Witness hadden in mei al gewaarschuwd voor de olieplannen van de Congolese regering.

Het om zijn biodiversiteit bekende Nationale Park Virunga, dat zich in Noord-Kivu uitstrekt over 7.800 vierkante kilometer, is de habitat van zowat een kwart van de nog levende berggorilla's (Gorilla beringei beringei), van olifanten en nijlpaarden. Salonga, met 36.000 km2 groter dan België, huisvest onder andere de dwergchimpansees (Pan paniscus), ook bekend als bonobo's. 

Internationale kritiek

Enkele jaren geleden had een Britse firma, Soco International, olieboringen in Virunga overwogen. Dat zorgde voor internationale kritiek. Nadat een voor de Oscars genomineerde documentaire over het gebied was gemaakt, keerde Soco zijn kar. In 2014 trok het bedrijf zich uit Congo terug. 

De regering gaat ervan uit dat in Virunga, het oudste nationale park van Afrika, zowat 6.758 miljard barrels olie uit de grond te halen zijn. Het park grenst aan Rwanda en Oeganda. Die grensstreek wemelt van de milities en gewapende bendes.
29 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • germaine asselbergs

  En de bevolking crepeerde voort.

 • Leopold Vanhoof

  De volgende oorlog is in de maak. Verwacht u al maar aan wat vluchtelingen.

 • MYRTHE PASS

  Als dit opgenomen is in het Werelderfgoed, hebben die Kongolezen niets te zeggen. Spijtig genoeg begrijpen zij niet, dat ze iets unieks hebben en de natuur en het dierenwelzijn moeten in ere houden. Dergelijke Kongolezen zien het belang hiervan niet in.

 • Febe Chapin

  Euhm, sorry maar Wij, als Belgen, mogen zelfs geen commentaar geven op wat Congo doet met hun grondstoffen. Laat staan hen de les voorlezen. We zouden met rode wangen in een andere richting moeten kijken bij het Congo onderwerp.

 • Jan Pauwels

  Kijk in eigen boezem. Wie heeft al die olie lnodig? Een retorische vraag! Ik hoef geen antwoord.