Congo heeft genoeg van Belgische neerbuigendheid

BELGA

Er zit alweer een haar in de boter tussen België en Congo. Aanleiding is de toespraak van de Congolese minister Lambert Mende Omalanga, die de Belgische politieke klasse verwijt Congo nog altijd als haar kolonie te behandelen. Uittredend minister van Ontwikkelingssamenwerking Charles Michel (MR) noemt de uitspraken "hoogst ongepast" en verwacht de ambassadeur volgende week in zijn bureau.
 
"We willen hier geen diplomatiek incident van maken, maar we willen wel laten voelen dat we eenzelfde respect van de Congolezen verwachten als zij van de Belgen krijgen", verklaart Charles Michel in De Morgen. "Ik pleit nog steeds voor een goede samenwerking", aldus Michel. "Dat wil echter niet zeggen dat ik zomaar alles pik. Ik ben het beu dat Mende zulke beledigingen rondstrooit."
 
"Bananenrepubliek"
"Het moet gedaan zijn met Congo te behandelen als een kolonie", zegt Mende dan weer. Volgens hem probeert België Congo voor te stellen als "een bananenrepubliek" en daar heeft hij meer dan genoeg van.
 
Hij verwees onder meer naar het "surrealistische debat" in België over de uitnodiging van president Joseph Kabila aan koning Albert. Wat hem het hoogst van al zit, is de kritiek van uittredend premier Leterme, die in Kinshasa enkele journalisten toefluisterde dat "het militaire defilé toch wel een heel dure bedoening was als je bedenkt dat de meeste Congolezen straatarm zijn". "Alsof hij geen problemen had in eigen land vóór hij aan boord stapte van de speciale en dure retourvlucht Brussel-Kinshasa", aldus Mende. (belga/sps)