Congo dreigt uit Internationaal Strafhof te stappen

Jean-Pierre Bemba, ex-militieleider en tegenstander van Joseph Kabila.
AFP Jean-Pierre Bemba, ex-militieleider en tegenstander van Joseph Kabila.
Congo heeft er zaterdag mee gedreigd om uit het Internationaal Strafhof te stappen. Binnen twee dagen moet het hof een uitspraak doen in beroep over de Congolese oppositieleider Jean-Pierre Bemba. Bemba is uitgesloten van de presidentsverkiezingen op 23 december.

Congo "sluit niet uit, als laatste redmiddel" om zich terug te trekken uit het Internationaal Strafhof, zegt het ministerie van Buitenlandse Zaken in een persbericht. Het persbericht heeft het ook over "druk op de rechters" in verband met de "interne politiek" in Congo.

Meer concreet zegt de Congolese regering dat ze "verschillende overeenstemmende aanwijzingen in haar bezit heeft, die aangeven dat sommige regeringen druk uitoefenen op de rechters van het Internationaal Strafhof". De "druk" waarvan sprake, zou slaan op de zaken voor het Internationaal Strafhof "in verband met de situatie in Congo, die in staat zijn om invloed te hebben op het lopende verkiezingsproces".

Het persbericht lijkt aan te geven dat de Congolese regering bang is voor een vrijspraak van Bemba maandag. Op die manier zou die zich weer kunnen mengen in de presidentsverkiezingen. Het Internationaal Strafhof moet zich uitspreken over de straf voor de ex-militieleider in een zaak van beïnvloeding van getuigen. Bemba, tegenstander van president Joseph Kabila, is uitgesloten van de verkiezingen door de kiescommissie en het Grondwettelijk Hof net vanwege zijn veroordeling in eerste aanleg in die nevenzaak. 

Bemba kon zich in augustus kandidaat stellen in Kinshasa nadat hij was vrijgesproken en vrijgelaten in juni door het Internationaal Strafhof in de belangrijkste zaak. Daarin was hij veroordeeld tot achttien jaar gevangenis vanwege de wreedheden die zijn militie heeft begaan in de Centraal-Afrikaanse Republiek in 2002 en 2003. 
7 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Karel Van Geel

  Enkel landen die niet opkomen voor de rechten van de eigen bevolking zijn lid van dit internationaal strafhof bemand door linkse benoemde rechters.

 • Christine Laevers

  Bemba is gewoon een even corrupt iemand als de president zelf. Mij niet gelaten dat die niet mee mag doen aan de verkiezingen. Johan Picavet : U hebt voluit gelijk! Congo is geen land maar een wingewest. Altijd al geweest. Ik ben er geboren maar heb geen herinneringen. Chapeau voor de Congolezen die de glimlach behouden, zeer creatief zijn en overleven zo goed en zo kwaad als het kan.

 • Mark Wijgers

  Hopeloos superrijk land als speelbal van dictators die multinationals mits de nodige donaties het land laten leeggraaien.

 • LUC SMEULDERS

  is dat dan een keuze tegen de internationale bevolking in te gaan ?

 • Johan Picavet

  Congo is geen land maar het wingewest van verschillende groepen criminelen en dictators. Er is niks meer van wat elementair te noemen is en dat er wel was in de ‘60. Gewoon een vierde wereld land met bloedzuigers als politici , allemaal.