Congo: 27 nieuwe gevallen van ebola in één dag tijd

Een medewerker van een ebolacentrum in Beni.
AP Een medewerker van een ebolacentrum in Beni.
In de Democratische Republiek Congo zijn gisteren in een dag tijd maar liefst 27 nieuwe gevallen van ebola vastgesteld. Dat is een nieuw dagrecord. Daarmee stijgt het aantal besmettingen van vorige week tot 126, het hoogste weekcijfer sinds de uitbraak in augustus vorig jaar begon. 

Het virus verspreidt zich snel over het oosten van het land. Dat is deels het gevolg van aanvallen door milities en anderen die wantrouwig staan tegenover de internationale hulpverlening. 

De voorbije twee maanden werden vijf ebolacentra aangevallen en tien dagen geleden werd een hooggeplaatste medewerker van de Wereldgezondheidsorganisatie vermoord door militieleden. De aanvallers konden in de meeste gevallen niet geïdentificeerd worden, maar er wordt aangenomen dat gaat het om lokale milities en leden van de gemeenschap die gekant zijn tegen de hulpverlening. Velen geloven immers dat ebola een samenzwering is die bedacht werd door buitenlandse overheden.

De huidige uitbraak van het virus, dat hevig braken, diarree en bloedingen veroorzaakt, is de tweede grootste in de geschiedenis: minstens 891 mensen stierven al aan de besmetting en meer dan 500 anderen raakten geïnfecteerd. Bij de epidemie in West-Afrika tussen 2013 en 2016 kwamen meer dan 11.000 mensen om.
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • John Stahl

    Blijkbaar zijn de mazelen veel erger dan ebola. Hoe verklaar je anders hun paniekzaaierij. Er is nu eenmaal meer geld te verdienen met nutteloze vaccins voor een onschuldige kinderziekte in Westerse landen dan aan de bestrijding van een levensgevaalijke ziekte in 3rde-wereld landen.