Confrontaties in Jemenitische havenstad Hodeida ondanks staakt-het-vuren

AFP
In de strategisch belangrijke havenstad Hodeida in Jemen is vanavond geweld losgebarsten. Dat getuigen inwoners, die onder meer spreken van artilleriegeschut. Nochtans was er gisteren in Zweden een akkoord bereikt over een "onmiddellijk" staakt-het-vuren voor de fel bevochten kuststad.

Het was het orgelpunt van een week onderhandelingen tussen vertegenwoordigers van de internationaal erkende regering van Jemen en de Houthi-rebellen.

Rebellen

In het akkoord staat dat de regeringstroepen en de rebellen zich "de komende dagen" uit Hodeida en de haven zullen terugtrekken. De stad wordt gecontroleerd door de Houthi-rebellen, maar was het doelwit van een offensief van de militaire coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië, die steun verleent aan aanhangers van de internationaal erkende regering.


Hodeida is strategisch belangrijk omdat de haven een aanvoerroute is voor het merendeel van de humanitaire hulp voor Jemen. De vier jaar durende burgeroorlog heeft het land naar de rand van de hongersnood geduwd. Er vielen ongeveer 10.000 doden. Tot 20 miljoen mensen zijn bedreigd met hongersnood, aldus de VN.

Troepen die trouw zijn aan de Jemenitische president Abd Rabbo Mansour Hadi, krijgen (lucht)steun van de militaire coalitie onder leiding van het soennitische buurland Saoedi-Arabië. De Houthi's, die tot de sjiitische tak van de islam behoren, krijgen de steun van Iran, de aartsvijand van de Saoedi's.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.