Concurrentie-onderzoek naar Google in Rusland

De Russische mededingingsautoriteit is vandaag een onderzoek gestart naar de Amerikaanse technologiegroep Google. Volgens de Russische concurrent Yandex maakt het bedrijf misbruik van de dominante positie van Android-besturingssysteem voor smartphones.

Het Russische bedrijf stapte woensdag al naar de federale antimonopoliedienst FAS. Het onderzoek tegen Google is vandaag gestart, aldus FAS-directeur Igor Artemev geciteerd door de Russische persagentschappen.

Yandex verwijt zijn Amerikaanse concurrent de producenten van smartphones op Android te verplichten een reeks diensten te installeren en Google als standaardzoekmachine in te stellen. Volgens het Russische bedrijf mogen de producenten van Google ook geen Yandex-applicaties installeren nog voor het toestel verkocht wordt. Het gaat dan om applicaties met kaarten, voor e-mail, een internetbrowser, vertalingen, taxidiensten en andere. Android draait op 86 procent van de toestellen die in Rusland zijn verkocht, aldus nog Yandex.

"De fabrikanten zijn vrij de applicaties van hun keuze te installeren en de gebruikers hebben de totale controle over de applicaties op hun toestellen", reageerde een woordvoerder van Google.

Yandex domineert de Russische markt van zoekmachines, met een aandeel van ongeveer 60 procent. Dat aandeel is wel aan het afkalven. Volgens experts komt dat door het groeiende gebruik van mobiele telefoons, waar Yandex in het nadeel is.

In 2013 was nog een soortgelijke klacht ingediend bij de Europese Commissie door 17 bedrijven.