Concertzalen in VS zeggen optreden Placido Domingo af na beschuldigingen seksueel misbruik

Placido Domingo
AFP Placido Domingo
Verschillende culturele instellingen in de VS hebben een concert van de 78-jarige Spaanse operaster Placido Domingo afgezegd. De concertzalen namen die beslissing als gevolg van de gisteren opgedoken beschuldigingen van seksueel misbruik.

Acht zangeressen en een danseres hadden aan het Amerikaanse nieuwsagentschap AP verklaard dat ze het slachtoffer werden van ongewenste intimiteiten door Domingo. De feiten gaan terug tot het begin van de jaren tachtig van de vorige eeuw en vonden plaats over een periode van 30 jaar. De feiten vonden onder meer plaats op locaties waar operagezelschappen gevestigd waren waarin Domingo belangrijke functies bekleedde. 

Domingo heeft alle beschuldigingen tegengesproken.

De aantijgingen hebben ook gevolgen voor enkele optredens die de Spaanse zanger in de VS gepland had. Het operahuis van San Francisco heeft beslist om een optreden van Domingo, dat normaal gezien op 6 oktober had moeten plaatsvinden, af te gelasten. Het Philadelphia Orchestra heeft ook de uitnodiging voor een concert op 18 september weer ingetrokken. 

De opera van Los Angeles, waar Domingo de functie van algemeen directeur bekleedt, heeft intussen ook een onderzoek aangekondigd. Dat onderzoek zal door een externe instantie gevoerd worden.

Domingo moet eind deze maand ook in Oostenrijk optreden, op de Salzburger Festspiele. Dat concert zal wel kunnen plaatsvinden. "Het zou fout en onverantwoord zijn om nu al een finaal oordeel te vellen", zegt organisator Helga Rabl-Stadler. Ook de Staatsopera van Wenen heeft, in afwachting van meer duidelijkheid, beslist de voor eind oktober voorziene optredens van Domingo in de opera MacBeth van Verdi nog niet te annuleren.
9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Ludwig Vanleeuwen

  Serieus nu... Waarom hebben deze vrouwen nog 2 jaar langer gezwegen na alle onthullingen van Weinstein en de hype van de #metoo? Is het bij geen enkele van die vrouwen ook maar opgekomen om daar ook mee buiten te komen tijdens de hoogtepunten van die hype? Echt geen enkele??? Hoe langer, hoe meer begin ik al die "bekende tv-sterren" minder te geloven, de echte alleenstaande slachtoffers des te meer...

 • Carl Vangenechten

  Seksueel misbruik? Veel vrouwen die zich op een vroegere partner willen wreken spreken gemakkelijk over seksueel misbruik. Wie kan dat uitmaken?

 • marijke boulet

  Schande , zonder enig bewijs iemand zijn naam en carrière naar de vaantjes helpen .Hopelijk vliegen deze dames voor een paar jaar de bak in indien blijkt dat Domingo onschuldig is

 • stefan crama

  Andere tijden, andere zeden en gewoontes. Niet dat ik het goedspreek maar dan moet je nagenoeg alle leidinggevende of bekende mensen ouder dan 40 de bak in draaien.

 • Fons Dewaele

  Lijkt mij toch alles zeer raar, nu komen de slachtoffers na meer dan 30 jaar aandraven met hun beschuldigen. Ik zeg niet dat hij onschuldig is, maar toch raar en vooral bewijs maar het tegendeel