Concert in het puin van Gazastrook uit protest tegen Eurovisiesongfestival in Israël

De Palestijnse band 'Dawaween' nam deel aan het concert.
EPA De Palestijnse band 'Dawaween' nam deel aan het concert.
Uit protest tegen de organisatie van het Eurovisiesongfestival in Israël hebben de Palestijnen in de Gazastrook vandaag een concert met bands uit Gaza georganiseerd. Het optreden vond plaats in het puin dat achterbleef na de meest recente Israëlische bombardementen begin mei.

Volgens Kamel Musallam van Jusoor International Communications Group, de organisatie achter het protest, namen zo'n 150 mensen deel. 

"Aan de Verenigde Staten, aan het Westen, wees geen onderdeel van de bezetting", was volgens Musallam de boodschap achter het concert. "De wedstrijd is voor Israël slechts een excuus om zijn brutale misdaden tegen de Palestijnen, vooral tegen die in Gaza, te verdoezelen", zei hij. "Israël wil zich zo als een vreedzame staat aan de wereld presenteren. Het concert moet tonen dat Gaza zingt en van vrede houdt." 

Boycot

Het Eurovisiesongfestival vindt plaats in Tel Aviv, nadat vorig jaar de Israëlische zangeres Netta Barzilai (26) de liedjeswedstrijd won. De halve finales vinden vandaag en donderdag plaats, de finale is op zaterdag. Er waren verschillende oproepen om het evenement te boycotten, maar geen enkele delegatie heeft haar deelname afgezegd. 

Al meer dan tien jaar wordt de Gazastrook door Egypte en Israël grotendeels afgesloten van de buitenwereld. De plek wordt daarom ook wel eens de grootste openluchtgevangenis ter wereld wordt genoemd. 

Israël en Egypte roepen veiligheidsargumenten in om dit beleid, waardoor zo'n twee miljoen mensen in erg penibele omstandigheden leven, te verdedigen. De islamitische beweging Hamas die de kuststrook bestuurt, wordt door de VS, de EU en Israël als een terreurorganisatie beschouwd.
8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Ben Van Loon

  Puin waar ze zelf verantwoordelijk voor zijn. Als je 700 raketten op Israël afvuurt, moet je niet janken als je er terug krijgt. Bleiters.

 • Nils De Vriendt

  De meesten in het westen protesteren ook tegen het eurovisiesongfestival, het doet namelijk pijn aan de ogen om te kijken!

 • Lucien Mertens

  Het is niet die "schurkenstaat " Israël die steeds weer dreigt om zijn buren uit te roeien en in zee te drijven hoor meneer Landsman, het is net andersom.

 • tomaz Mertens

  De leiders van Israël zijn vreselijk. Ze moorden een volk uit en hoe kan dat volk reageren...door extremisme ..logisch. De leiders van Israël zijn niet beter dan de gemiddelde dictator.

 • Youssef Salahdien

  Eerst landjepik en dan psychologische oorlogsvoering, bezet gebied is bezet gebied, Alles terug geven