Concept van "moskeetaks" wint aan populariteit in Duitsland

Illustratiebeeld.
ANP Illustratiebeeld.
Het idee om in Duitsland een religieuze taks te heffen op moskeeën wint aan populariteit. Velen maken zich immers ook zorgen omtrent financiering vanuit het buitenland, met name Turkije of salafistische bewegingen.

In een antwoord op een parlementaire vraag waarover de zondagseditie van het boulevardblad Bild heeft bericht, heeft de regering van kanselier Angela Merkel de wat de media een "moskeetaks" noemen om die plaatsen van religieuze beleving te financieren, een "mogelijkheid" genoemd. Die taks zou dan bij de islamitische gemeenschap worden geheven.

Het zou dan gaan om een uitbreiding  van de religieuze taks naar die gemeenschap, Duitsland heft die ook op christenen. De islamitische gemeenschap telt momenteel vijf miljoen mensen, of zes procent van de hele bevolking.

De regering in Berlijn meent niettemin dat de deelstaten het initiatief voor zo een belasting moeten nemen, want zij  zijn in Duitsland bevoegd voor de cultus. Volgens de zondagseditie van de krant Die Welt is een groot aantal van die deelstaten bereid een dergelijke "moskeetaks" te heffen.
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jose Van Hauwaert

  @Jean Pierre. Voor kerk en Synagoge geldt deze taks reeds decennia. Word geïnd via de belastingbrief, word "kirchensteuer" genaamd. Ik woonde in een protestants dorp met mn Duitse echtgenote. Die moest via een soort "vrederechter" de aanvraag doen om te kunnen uitstijgen, en een storting te doen aan een of ander goed doel naar keus.

 • Jean Pierre

  Ook voor de kerk en synagoge

 • Danny Govaerts

  Het is in ieder geval een betere oplossing dan wat ze hier willen doen . Door voor elke religie belasting geld over de balk te gooien. Met het gedacht dat ze er zo de gedachte gang kunnen manipuleren . Iets wat natuurlijk geen steek houd maar het geld is dan wel weg..

 • DIRK VAN DESSEL

  Lumineus idee !

 • Ronny Biesen

  Doorzetten, en een flinke taks erop heffen.