Composteren lichamen voortaan toegestaan in Washington

Katrina Spade, baas en oprichter van Recompose, een bedrijf in de staat Washington dat het composteren van menselijke lichamen wil populariseren ten voordele van begraven of cremeren. De vrouw poseert op een kerkhof in Seattle.
AP Katrina Spade, baas en oprichter van Recompose, een bedrijf in de staat Washington dat het composteren van menselijke lichamen wil populariseren ten voordele van begraven of cremeren. De vrouw poseert op een kerkhof in Seattle.
Washington heeft als eerste Amerikaanse staat het composteren van menselijke lichamen gelegaliseerd. De menselijke resten worden daarbij door microben omgezet in aarde die kan worden gebruikt in de tuin.

Het composteren is volgens de autoriteiten een goed middel om CO2-uitstoot te verminderen omdat er dan minder crematies en begrafenissen zijn. De lichamen worden in een afgesloten container met houtsnippers, stro en alfalfa gedaan. Na ongeveer dertig dagen hebben microben het lichaam helemaal afgebroken en is een droge, voedselrijke grond overgebleven.

Het proces wordt al tientallen jaren op dieren toegepast. Onderzoek van de universiteit van Washington wees uit dat het ook op menselijke lichamen van toepassing is.

Washington is de eerste Amerikaanse staat die het composteren van menselijke lichamen legaliseert.
AFP Washington is de eerste Amerikaanse staat die het composteren van menselijke lichamen legaliseert.5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Marcus van de Walle

  Oké maar voor mij geen compost eerder mijn as uit strooien in "klein schijn" of "de zwaanebeek" zo dat ik nog even kan rond dwalen in mijn geboorte streek en dan zo in de Schelde terecht kom en verder naar de Noordzee.

 • Marc Statham

  En die botten wat doen ze daar mee ,die verteren toch niet..

 • Ilse Braet

  Super! Eindelijk een heel goed idee, je komt een beetje terug als plantje...hopelijk alle landen legaliseren!

 • Fabienne Caenepeel

  Misschien oplossing voor mensen die hoge begrafeniskosten niet kunnen betalen mij zou het niks kunnen schelen

 • Koen Geboors

  Dit is nu eens een praktische en positieve invulling van een milieuproblematiek die moeilijk bespreekbaar is. Laat hier ook maar komen!