Commotie over mogelijk Belgische vakbondsdirecteur met rekening bij HSBC

GETTY
Er is commotie ontstaan over het feit dat ook "een directeur van een Vlaamse vakbondsorganisatie", zoals Le Soir schrijft, een rekening zou hebben gehad bij de Zwitserse bank HSBC. Op Twitter wordt verontwaardigd gereageerd, bij de bonden weet men officieel van niets.

Vandaag raakte bekend dat bovenop de 2.450 Belgen met een rekening bij HSBC die al jaren het voorwerp uitmaken van een onderzoek door de Belgische fiscus en het gerecht, nog eens 722 Belgen een geheime rekening in Genève hadden. Dat berichtten zowel De Tijd als Le Soir, die betrokken waren bij het project van onderzoeksjournalistiek.

Het gaat om alle soorten klanten, van diamantairs tot bankiers, geneesheren, industriëlen maar ook "een directeur van een Vlaamse vakbondsorganisatie", bericht Le Soir. De Tijd maakt hier geen melding van. De krant wijst er wel op dat het bezit van een bankrekening in het buitenland perfect legaal is: "Alleen de fiscus en het gerecht kunnen uitmaken welke rekeningen nooit zijn aangegeven of bestemd waren om verdacht geld verborgen te houden".

Over welke vakbondsman het zou gaan, is niet bekend. Ook navraag bij de bonden levert niets op. Ze wijzen erop de informatie via de media te hebben vernomen. Bij het ABVV zegt men ook een ethische gedragscode te hanteren voor de eigen functionarissen.