Commotie in Nederland: “Zware misdrijven van asielzoekers worden verdoezeld”

Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid Mark Harbers.
ANP Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid Mark Harbers.
In Nederland is commotie ontstaan omdat zware misdaden die gepleegd werden door asielzoekers verdoezeld zouden worden. “Pure misleiding”, klinkt het bij de oppositie. 

Eerder deze week gaf staatssecretaris van Justitie en Veiligheid Mark Harbers (VVD) politiecijfers vrij van de criminaliteit die asielzoekers plegen. Nu blijkt echter dat 79 zedenmisdrijven, 51 zware mishandelingen en 31 verdenkingen van (poging tot) moord en doodslag weggezet werden onder het kopje ‘overige’.

Bij de zedenmisdrijven ging het 47 keer om aanranding in of rondom een asielzoekerscentrum. Vijf keer was er sprake van seksueel misbruik van kinderen, vier keer van verkrachting en acht keer van het bezit van kinderporno.

“Niet bewezen”

Het ministerie en de politie lijken naar elkaar te wijzen als het gaat om de vraag waarom die misdrijven niet explicieter benoemd werden. “Het gaat om niet bewezen zaken en het overzicht moest ook niet onuitputtelijk lang worden”, klinkt het op het departement van Harbers. De tekst nam nu echter niet meer dan één kolom op een half A4 in beslag, het rapport zelf telde meer dan 50 pagina’s.

Voor het ministerie komt de zaak bijzonder ongelegen. Er was immers al kritiek ontstaan omdat er te weinig gegevens beschikbaar waren omtrent misdaden die door asielzoekers gepleegd werden. Het rapport moest dus net voor meer openheid zorgen.

1.710 daders
Uit de cijfers bleek dat de politie vorig jaar ruim twaalf keer dag moest uitrukken voor een misdrijf waarbij een asielzoeker betrokken was. In totaal werd de politie 4.600 keer ingeschakeld. Het ging vaak om winkeldiefstal of zakkenrollen, maar ook om mishandelingen, bedreigingen en vernielingen.

Van alle zaken kwam ongeveer de helft bij het Openbaar Ministerie terecht (2.610 strafbare feiten). In totaal waren er 1.710 daders, een groot aantal had dus meerdere misdaden op zijn geweten.

“Opheldering nodig”

Vanuit de Tweede Kamer klinken woedende reacties. PVV-leider Geert Wilders zegt dat op die manier zware misdaden door asielzoekers verdoezeld worden. 

CDA-Kamerlid Madeleine Van Toorenburg wijst erop dat er al eens eerder ophef was rond een rapport van het ministerie over misdrijven rond asielcentra. “Ook toen werden we om de tuin geleid door onderzoeken waaruit zou blijken dat het allemaal wel meeviel. Die analyse klopte ook niet omdat veel feiten buiten beschouwing gelaten waren. Dit vereist opheldering. Ik heb een debataanvraag ingediend omdat we alleen aan de hand van volledige en eerlijke cijfers beleid kunnen maken.”

2017-02-08 10:18:26 DEN HAAG - Madeleine van Toorenburg (CDA) tijdens het debat over het gevangeniswezen. ANP BART MAAT
ANP 2017-02-08 10:18:26 DEN HAAG - Madeleine van Toorenburg (CDA) tijdens het debat over het gevangeniswezen. ANP BART MAAT

“Feiten worden weggepoetst”
SP-Kamerlid Jasper van Dijk noemt het “pijnlijk” dat het ministerie niet eerder alle cijfers voorgelegd heeft. “
Ik zal Harbers daarover op het matje roepen. De Kamer moet alle informatie hebben voor de juiste aanpak van criminele asielzoekers. Dat is nodig om het draagvlak voor de opvang van vluchtelingen in stand te houden.”

Jasper van Dijk.
ANP Jasper van Dijk.

Ook PVV’er Sietse Fritsma vindt dat “feiten weggepoetst worden”. “Dit kabinet wil mensen doen geloven dat het allemaal wel meevalt met de gevolgen van de migratie. Dat is pure misleiding. Ook het onvermogen om daders aan te pakken wordt zo verdoezeld.”

Sietse Fritsma.
ANP Sietse Fritsma.30 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • diane colman

  En op TV verneem je ook niets en als er iets is gebeurd en het komt per "ongeluk" op TV dan gaat dat vliegensvlug voorbij... ze vullen hun journaal liever met voetbalbeker discussies. Heb ook het gevoel dat er veel wordt verdoezeld....

 • Donald Robert

  In België net het zelfde er mag niets gezegd worden van de misdrijven hier anders komt dat slecht over in Brussel

 • DIRK VAN DESSEL

  Zou dat elders in Europa, ook bij ons en zeker in Duitsland niet conform de in voege zijnde politiek-correcte censuur zijn ?

 • Benny Deridder

  En maar afgeven op de sociale media. Ik denk dat de mensen in het westen meer gemanipuleerd worden door politiek correcte censuur, dan door fake news op sociale media..

 • DAVID VAN LAER

  Dit gebeurt al lang in alle Scandinavische landen zijn wij in de rest van Europa zo naïef te denken dat het hier anders is? De echte cijfers openbaar maken zou leiden tot een volksopstand daar is men zich goed van bewust daarom alles verdoezelen en doen of hun neus bloedt. Politieke hypocrisie niets anders