Commissie bevestigt princiepsakkoord nieuwe miljardenlening voor Griekenland

Grieks minister van Financiën Euclides Tsakalotos en premier Alexis Tsipras.
EPA Grieks minister van Financiën Euclides Tsakalotos en premier Alexis Tsipras.
Een definitief akkoord over een derde steunprogramma voor het noodlijdende Griekenland is in zicht. De technische gesprekken over de voorwaarden voor een nieuwe miljardenleningen tussen de experts van Griekenland en zijn geldschieters zijn afgerond. Een aantal kleine details staat nog open, maar die zaken zullen naar verwachting vandaag nog worden afgerond, zo liet de Europese Commissie vanmiddag weten.

Er is "in principe" een akkoord bereikt, aldus de zegsvrouw. Details wilde ze niet geven zolang er nog geen definitieve, politieke overeenstemming is. De Finse premier Alexander Stubb verklaarde echter: "We moeten één stap per keer nemen: 'overeenkomst' is een groot woord. Er moet nog gewerkt worden aan de details."

Toch zal de voorzitter van de commissie, Jean-Claude Juncker, later vandaag nog telefoneren met de Franse president Francois Hollande en de Duitse bondskanselier Angela Merkel over het bereikte onderhandelingsresultaat, zo kondigde de woordvoerster aan. Verwacht wordt dat deze namiddag ook een conference call tussen vertegenwoordigers van de nationale ministeries van Financiën zal plaatsvinden om het akkoord op politiek vlak te evalueren.

Vrijdag volgt er dan overleg tussen de ministers van Financiën van de eurozone (de eurogroep), zo bevestigde de Spaanse premier Rajoy tegenover journalisten. Het Griekse parlement moet tegen dan zijn zegen aan het programma al hebben gegeven. De nationale parlementen van de andere lidstaten zullen dan volgende week over het pakket kunnen stemmen.

'We moeten één stap per keer nemen: 'overeenkomst' is een groot woord. Er moet nog gewerkt worden aan de details'

De Finse premier Alexander Stubb

86 miljard euro

Griekenland heeft 86 miljard euro nodig om een faillissement af te wenden en zijn positie in de eurozone te kunnen behouden. Athene vraagt een driejarig leningenprogramma uit het Europese noodfonds (ESM). Minstens 3 miljard is nodig voor 20 augustus, om een schuld aan de ECB in te lossen.

Sinds half juli onderhandelde de Griekse regering met vertegenwoordigers van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank (ECB) en het ESM over de voorwaarden voor de steun.  De Europese Commissie is zelf geen geldschieter maar onderhandelt namens de eurolanden.

Het Griekse parlement zal zich nu eerst moeten buigen over het akkoord en de voorwaarden die gelden in ruil voor de financiële steun. Daarna komen de eurolanden bij elkaar om te praten over een Memorandum of Understanding (MoU), of een intentieovereenkomst. Een vergadering van de ministers van Financiën van de eurolanden zou aan het einde van de week kunnen plaatsvinden.

Begin volgende week is het dan de beurt aan de nationale parlementen van de andere achttien eurolanden, waaronder de Nederlandse Tweede Kamer en de Duitse Bondsdag. De parlementen moeten instemmen voordat het akkoord van kracht gaat en Griekenland geld krijgt.

Een lange wachtrij aan een Griekse bank.
REUTERS Een lange wachtrij aan een Griekse bank.