Commandant die noodklok luidde na corona-uitbraak op vliegdekschip op non-actief gezet

Commandant Brett Crozier van de USS Theodore Roosevelt.
AFP Commandant Brett Crozier van de USS Theodore Roosevelt.
Al 114 van zijn 4.800 bemanningsleden hebben intussen positief getest op het nieuwe coronavirus, maar het Amerikaanse leger neemt het de commandant van vliegdekschip USS Theodore Roosevelt niet in dank af dat hij eerder deze week openlijk de noodklok luidde over de situatie aan boord. Hij is intussen van zijn bevel ontheven omdat hij “een foute inschatting” maakt van de situatie.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Commandant Brett Crozier schreef in een memo aan het Pentagon dat het virus zich razendsnel verspreidde op zijn schip en dat de situatie aan boord nijpend was. De USS Theodore Roosevelt meerde aan in Guam, een Amerikaans gebied in de Grote Oceaan ten zuiden van Japan, en Crozier vroeg onmiddellijke hulp om zijn bemanning in quarantaine te plaatsen.

Wereldnieuws

De San Francisco Chronicle publiceerde de brief, waardoor die opeens wereldnieuws werd. En dat komt de commandant nu duur te staan. Het hoofd van de Amerikaanse marine Thomas Modly meldde donderdag dat Crozier van zijn bevel ontheven was. De reden: omdat hij “een bijzonder slechte inschatting” had gemaakt en “een vuurstorm” gecreëerd had door de memo veel te breed te verspreiden, met tussen de 20 en 30 mensen in kopij.


Het leger zegt dat er geen bewijs is dat de man de memo zelf lekte naar de pers, maar het nam de maatregel omdat “de complexiteit van de uitdaging van de corona-uitbraak op zijn schip zijn capaciteit om professioneel te handelen overschaduwde, terwijl professioneel handelen op dat moment vereist was”. “We waren allemaal heel verbaasd dat het in de San Francisco Chronicle stond en dat was de eerste keer dat ik er over hoorde”, aldus Modly.

De USS Theodore Roosevelt.
AP De USS Theodore Roosevelt.

Modly verwijt de commandant dat hij de hiërarchie van de marine niet volgde en zijn memo over een onbeveiligd systeem verstuurde. Dat vergrootte het risico op een lek. “Hij had een punt en het was goed dat hij het probleem aankaartte, maar de manier waarop was onaanvaardbaar.”

Lees ook: Coronavirus verspreidt zich razendsnel op vliegdekschepen: Amerikaanse defensie in Stille Oceaan is bedreigd, commandant luidt noodklok
26 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jacques-Philippe Leclerc

  De zuster van Adam Schiff (D.CA.)is getrouwd met de zoon van George Soros. En ja , de dochter van John Kerry is getrouwd met een Mullah uit Iran, met wie hij een nucleaire deal heeft onderhandeld. Hillary's dochter Chelsea is getrouwd met de neef van George Soros. En zo zijn er duizenden VS ambtenaren die verbonden zijn met de Obama-links, en alles doen om Trump buiten de deur te zetten. Met een lek hier en daar, om hem te ondermijnen. Vandaar..

 • Chris Wouters

  Commandant Brett Crozier heeft geen informatie laten uitlekken, dat heeft iemand anders gedaan. Crozier heeft de (belangrijke!) boodschap op de correcte wijze doorgegeven. Goed te horen dat hij niet meer op non-actief meer is, maar wel een andere functie krijgt. Maar ik vrees wel dat een hogere graad er voor hem niet meer in zit...

 • FRIEDA VAN KEYMEULEN

  Karel Tichmann, grondig lezen. Bill Crozier heeft zijn bericht volgens de regels doorgestuurd maar het was GELEKT! Dat is een groot verschil. De huidige situatie bewijst toch meer dan duidelijk dat Trump en het Pentagon diegenen zijn die hier een gigantisch inschattingsfout gemaakt hebben. Trump zou zichzelf de laan moeten uitsturen.

 • Karel Tichmann

  Voor die menen die het begrijpen: Classified informatie is materiaal dat een overheidsinstantie als gevoelige informatie beschouwt die moet worden beschermd. Toegang is bij wet of regelgeving beperkt tot bepaalde groepen mensen met de noodzakelijke veiligheidsmachtiging en noodzaak om te weten, en verkeerd gebruik van het materiaal kan leiden tot strafrechtelijke sancties. Commandant Brett Crozier gaf classified informatie vrij, vandaar dat hij op non-actief werd gezet...

 • Luc Lepoudre

  De "vijand" lacht met die verouderde rommel. Bij een echt conflict liggen al die mega-vliegdekschepen binnen de week op de zeebodem met de nieuwe technologieën. Dit is een concept van 80 jaar geleden.