Comey vroeg vlak voor ontslag geld voor financiering Rusland-onderzoek

REUTERS
Enkele dagen voor hij op straat werd gezet, vroeg FBI-directeur James Comey aan het ministerie van Justitie om een aanzienlijke verhoging van middelen en personeel voor een onderzoek naar de Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Dat meldden drie bronnen die op de hoogte waren van de aanvraag aan de New York Times. Ondertussen plant het Inlichtingencomité van de Amerikaanse senaat een bijzondere hoorzitting met Comey.

Comey vroeg vorige week om de extra middelen tijdens een vergadering met Rod J. Rosenstein, de adjunct-procureur-generaal verantwoordelijk voor de memo die uiteindelijk gebruikt werd om het ontslag van Comey te rechtvaardigen.

De FBI-directeur bracht leden van het Amerikaanse Congres de voorbije dagen op de hoogte van zijn ontmoeting met Rosenstein.

De Amerikaanse vicepresident Mike Pence benadrukt dat er geen verband is tussen het ontslag van FBI-topman James Comey en het onderzoek naar mogelijke Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016. Pence zei dat Comey de laan uit is gestuurd om het vertrouwen van de Amerikanen in de recherchedienst FBI te herstellen. Pence zei dat president Donald Trump in de kwestie-Comey "doortastend leiderschap" heeft getoond in het belang van de veiligheid van de Amerikanen.

Gesloten hoorzitting in Senaat

Het Inlichtingencomité van de Amerikaanse senaat heeft James Comey uitgenodigd om te komen getuigen tijdens een gesloten hoorzitting die volgende week dinsdag zal plaatsvinden. Dat heeft een woordvoerder van Richard Burr, de voorzitter van het comité, meegedeeld.

De uitnodiging werd verstrekt door Burr, een Republikein, en Mark Warner, een Democraat die deel uitmaakt van het panel. Het is nog niet duidelijk of Comey effectief op de uitnodiging zal ingaan.

Burr liet gisteren al verstaan dat hij verontrust was door de redenering achter het ontslag van Comey en de timing ervan.

Comey moest normaal gezien ook morgen getuigen voor het comité tijdens een hoorzitting over de 'wereldwijde bedreigingen', maar dat wordt opgevangen door plaatsvervangend FBI-directeur Andrew McCabe.

Richard Burr
AFP Richard Burr

Speciale onderzoeker

In de VS gaan er stemmen op om een speciale onderzoeker aan te stellen die zich buigt over het ontslag van Comey, maar daar wil de Republikeinse meerderheidsfractie in de Amerikaanse senaat niets van weten. "Dat zou het lopende onderzoek hinderen", zei fractieleider Mitch McConnell vandaag. Hij verweet de Democraten bovendien, met dubbel krijt te schrijven. In het verleden hebben zij immers Comey meer dan genoeg bekritiseerd, luidde het - een verwijzing naar Comey's "inmenging" in het verkiezingsproces ten nadele van Hillary Clinton.

De Democratische senator Charles Schumer wil wél een speciale onderzoeker. Voorts eiste hij dat Justitieminister Jeff Sessions en diens plaatsvervanger alle senatoren moeten informeren over de achtergronden van Comey's ontslag, desnoods achter gesloten deuren.