Ga naar de mobiele website
^ Top

Colombiaanse rebellengroep wil ontvoerde Nederlandse journalisten weer vrijlaten

REUTERS
De marxistische Colombiaanse rebellengroep ELN zal de twee ontvoerde Nederlandse journalisten opnieuw vrijlaten. De twee zijn in goede gezondheid, zo maakte de groep vandaag bekend.

De twee werden begin deze week ontvoerd in het noordoosten van het land. Het gaat om Derk Johannes Bolt, de 62-jarige presentator van het programma 'Spoorloos'. Hij werd samen met cameraman Eugenio Ernest Marie Follender gekidnapt.

Het Colombiaanse leger verdacht al snel de rebellengroepering ELN (Ejército de Liberación Nacional, het Nationale Bevrijdingsleger) achter de ontvoering te zitten. De leiders van de groep konden dat echter zelf niet bevestigen. Vandaag maakten ze echter op Twitter bekend dat de journalisten in goede gezondheid zijn en vrijgelaten zullen worden, waarna een verklaring gegeven zal worden. Wanneer dat precies zal gebeuren, is nog niet bekend.

Het ELN is een rebellengroep van 2.000 man sterk. Ze ontvoeren regelmatig Colombianen en buitenlanders in het gebied aan de grens met Venezuela, vaak voor losgeld of politieke eisen. De rebellengroep is na de FARC de grootste van het Zuid-Amerikaanse land, dat tientallen jaren lang geteisterd is door drugsoorlogen en extreemrechtse en -linkse guerrillabewegingen. Daarbij vielen meer dan 220.000 doden.

Vandaag is het ELN in dialoog met de overheid om een eind te maken aan het geweld. De FARC tekende vorig jaar al een vredesverdrag en is volop in het proces van ontmanteling.

EPA
Infografieken Nederland
Meer overReacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


Gesponsord

Meld een bug