Ga naar de mobiele website
^ Top

Colombiaanse rebellen van ELN willen staakt-het-vuren sluiten met Colombiaanse regering

De Colombiaanse president Juan Manuel Santos.
EPA De Colombiaanse president Juan Manuel Santos.
Het Nationaal Bevrijdingsleger (ELN) wil een staakt-het-vuren sluiten met de Colombiaanse regering. Dat heeft de guerrillabeweging aangekondigd op Twitter. Vandaag gaat in de Ecuadoraanse hoofdstad Quito een nieuwe ronde onderhandelingen tussen het ELN en de regering van start.

"De twee partijen hebben de mogelijkheid en de verantwoordelijkheid om een historische stap te zetten: een bilateraal staakt-het-vuren ondertekenen, dat het land uit het gewapend conflict kan halen", zegt het ELN op Twitter.

De Colombiaanse regering en het Nationaal Bevrijdingsleger zitten al sinds februari rond de onderhandelingstafel in een poging een einde te maken aan een halve eeuw van geweld tussen beide partijen. Vorig jaar gooide de regering het al op een akkoord met de rebellen van het FARC. Het ELN is de laatste guerrillabeweging die nog actief is in Colombia. De groepering telt nog zowat 1.500 strijders.

Officieel einde aan bloedvergieten
De gesprekken tussen het ELN en de regering van premier Juan Manuel Santos gaan vandaag een derde ronde in. De onderhandelingen in Quito gaan normaal gezien door tot de eerste week van september.

Als de regering ook met het ELN een akkoord kan sluiten, dan wordt officieel een einde gemaakt dan een halve eeuw van bloedvergieten tussen paramilitaire guerrillabewegingen en het regeringsleger. Daarbij vielen in totaal meer dan 260.000 doden, 60.000 anderen zijn nog altijd vermist. Meer dan 7 miljoen Colombianen vluchtten voor het geweld.

Meer overReacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


Gesponsord

Meld een bug