Colombiaanse president kondigt offensief aan tegen voormalige FARC-rebellen, die zeggen “wapens weer te willen opnemen”

Ex-FARC-commandant Iván Márquez verscheen geflankeerd door gewapende mannen en vrouwen in een video. De voormalige rebellenleider verwijt de Colombiaanse regering het vredesakkoord met zijn ontbonden guerrillabeweging onvoldoende na te leven.
VIA REUTERS Ex-FARC-commandant Iván Márquez verscheen geflankeerd door gewapende mannen en vrouwen in een video. De voormalige rebellenleider verwijt de Colombiaanse regering het vredesakkoord met zijn ontbonden guerrillabeweging onvoldoende na te leven.
De Colombiaanse president Ivan Duque heeft vandaag een offensief tegen de voormalige commandanten van de guerrilla-organisatie FARC aangekondigd. Die hebben gezegd dat ze de “wapens weer willen opnemen”, omdat de regering het “vredesverdrag met de FARC verraden heeft”. 

In een videoboodschap was de vroegere nummer twee van de FARC, Luciano Marín Arango alias Iván Márquez, met zo'n twintig gewapende strijders te zien. Aan zijn zijde stond ook de vroegere guerrillacommandant Seuxis Hernández Solarte alias Jesús Santrich. Márquez zegt dat de regering hen heeft gedwongen om “weer ten strijde te trekken”. 

Speciale eenheid

De president zei in een toespraak dat er "over heel het grondgebied" jacht gemaakt zal worden op de groep. Daarvoor zal een nieuwe "speciale eenheid" met onder meer inlichtingenofficieren opgericht worden. De president beloofde ook een beloning van 3 miljard pesos voor informatie die leidt tot het vinden van de groep, die hij omschreef als “een bende van drugs verhandelende terroristen”.

Hij beschuldigde verder Venezuela ervan de groep te beschermen. “Colombianen moeten beseffen dat we niet worden geconfronteerd met een nieuwe guerrilla, maar met de criminele dreigementen van een groep drugsterroristen die wordt opgevangen en gesteund door de dictatuur van Nicolás Maduro”, aldus de president. Aan de Venezolaanse oppositieleider Juan Guaido vroeg hij om Colombia te steunen in de zoektocht naar de rebellen. 

Vredesakkoord

Eind 2016 hebben de linkse FARC en de Colombiaanse regering met een vredesverdrag een punt gezet achter de burgeroorlog, waarna het grootste deel van de circa 7.000 FARC-strijders de wapens neerlegde. Zo kwam een einde aan een bloedig conflict dat ruim een halve eeuw had geduurd. Niettemin wrijven ex-guerrillero’s de regering alsmaar aan dat ze haar verplichtingen niet nakomt om hen afdoende te steunen en te beschermen. Márquez speelde in 2016 een sleutelrol tijdens de onderhandelingen voor het vredesakkoord.

De Colombiaanse president Ivan Duque tijdens een statement vandaag. Hij laat de jacht openen op de voormalige FARC-commandant en zijn strijdmakkers
EPA De Colombiaanse president Ivan Duque tijdens een statement vandaag. Hij laat de jacht openen op de voormalige FARC-commandant en zijn strijdmakkersReacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.