Colombiaanse Farc hielp bij verkiezing Ecuadoraanse president

De Colombiaanse rebellengroep Farc heeft de Ecuadoraanse president Rafael Correa geholpen de verkiezingen te winnen. Die beschuldiging heeft de Colombiaanse president Avaro Uribe geuit op een conferentie van Latijns-Amerikaanse landen. Als bewijs voerde hij een brief aan die Colombia vorig weekend buitmaakte bij een aanval op de Farc. Correa ontkende de beschuldigingen van Uribe.

Internationale crisis
De operatie heeft tot een internationale crisis in Latijns-Amerika geleid, omdat Colombia de aanval op Ecuadoraans grondgebied uitvoerde. De tweede man van de Farc, Raul Reyes, en 23 andere rebellen kwamen daarbij om het leven. In een brief van Reyes zou 'verleende hulp aan Rafael Correa, zoals geïnstrueerd' staan geschreven.

Farc-leider gedood
Colombiaanse veiligheidsdiensten hebben vandaag mogelijk weer een hooggeplaatste Farc-leider gedood, maakte het Colombiaanse OM bekend. Jose Juvenal Velandia - alias Ivan Rios - zou zijn gedood in het bergachtige Colombiaanse departement Caldas. De Verenigde Staten hadden een premie van 5 miljoen dollar (3,2 miljoen euro) uitgeloofd voor de aanhouding van Rios, die gold als een van de zeven leiders binnen de Colombiaanse rebellenbeweging. (novum/ap/tdb)

De Colombiaanse rebellengroep Farc zou de Ecuadoraanse president Rafael Correa geholpen hebben de verkiezingen te winnen.
UNKNOWN De Colombiaanse rebellengroep Farc zou de Ecuadoraanse president Rafael Correa geholpen hebben de verkiezingen te winnen.