Colombiaanse FARC gealarmeerd over moorden op ex-rebellen

De gewezen guerrillagroep FARC in Colombia beschuldigt de regering van president Ivan Duque ervan de gewezen rebellen niet te beschermen. Volgens de FARC zijn meer dan 140 gewezen rebellen gedood sinds het vredesakkoord uit 2016. Dat akkoord voorzag beschermingsmaatregelen voor voormalige guerrillero's, maar toch zijn er nog om het leven gebracht.

Duque reageerde niet op een verzoek van de FARC tot een vergadering over de toepassing van het vredesakkoord, aldus FARC-leider Rodrigo Londono. "Op hoeveel meer doden moeten we wachten tot u, als staats- en regeringsleider, beslist om ons te ontvangen?", schreef FARC-lid Sandra Ramirez op Twitter. 

Paramilitaire groepen

Ramirez riep de autoriteiten op om paramilitaire groepen te ontmantelen. Volgens analisten kunnen zulke groepen achter de moorden zitten. Dergelijke groepen worden gelinkt aan de partij van Duque, die kritisch staat tegenover het vredesakkoord, en aan andere conservatieve politici op lokaal en nationaal niveau. Ook andere gewapende groepen en drugsbendes die de controle willen over de gewezen FARC-gebieden kunnen achter de moorden zitten.

Critici beschuldigen Duque ervan het vredesakkoord niet volledig te willen implementeren. Het akkoord was getekend door zijn voorganger, Juan Manuel Santos, na 52 jaar van gewapend conflict. Ongeveer 7.000 FARC-strijders legden hun wapens neer. De guerrillagroep ging over in een politieke partij met dezelfde naam. Het akkoord garandeerde ook 10 zetels in het Colombiaanse Congres.

Leider vermoord

De FARC haalde de kwestie aan een dag nadat een van de voormalige leiders van de guerrilla, Jorge Enrique Corredor Gonzalez, werd doodgeschoten toen hij lunch had in een restaurant in Tulua. 

Duque veroordeelde vandaag de moord en zei dat hij de de autoriteiten de opdracht heeft gegeven om de moordenaars op te sporen. De regering is geëngageerd voor "de veiligheid van alle ex-strijders in het proces van de herintegratie”, stelde de president.

Op 22 april werd nabij de grens met Venezuela het lichaam gevonden van Dimar Torres, een andere guerrillero, met sporen van marteling. Minister van Defensie Guillermo Botero zei aanvankelijk dat Torres had geprobeerd om een soldaat te ontwapenen en dat hij per ongeluk was gedood in het daaropvolgende gevecht. Een generaal gaf later toe dat soldaten hem hadden terechtgesteld. 
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Febe Chapin

    Sabotage om het geweld terug aan te wakkeren voor politieke redenen of een domme regering die denkt dat die het vrij kan doen? Ik geloof het eerste. Maar die moeten dringend een gesprek aangaan met de FARC nu er nog vrede is voor alle 'goodwill' is verdwenen.