Colombia wordt "globale partner" van de NAVO

Colombiaans president Juan Manuel Santos tijdens zijn speech over de toetreding van Colombia als "globale partner" van de NAVO.
REUTERS Colombiaans president Juan Manuel Santos tijdens zijn speech over de toetreding van Colombia als "globale partner" van de NAVO.
Colombia wordt als eerste Latijns-Amerikaans land een "globale partner" van de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie (NAVO). "De toetreding van Colombia tot de NAVO verbetert het imago van ons land en verleent ons meer speelruimte in internationale context", zei president Manuel Santos, in 2016 winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede, vrijdagnacht. De formele aansluiting van Colombia is volgende week in Brussel gepland.

"Globale partners" van de NAVO werken samen met de Alliantie, maar zijn geen volwaardige leden. Veel partnerlanden nemen wel deel aan NAVO-missies en worden over een resem kwesties geconsulteerd. De huidige "globale partners" zijn Afghanistan, Australië, Irak, Japan, Zuid-Korea, Mongolië, Nieuw-Zeeland en Pakistan. 

Colombia is zijn internationale samenwerking aan het uitbreiden. President Santos had onlangs aangekondigd dat zijn land zal toetreden tot de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OECD). "Dat zal ons helpen de armoede te bestrijden en meer investeringen aan te trekken", zei het staatshoofd. 

Mexico en Chili hadden zich eerder als enige Latijns-Amerikaanse landen aangesloten bij het samenwerkingsverband van 35 landen. 
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Jean Van de Woestyne

    Wat heeft de NAVO in godsnaam in Zuid Amerika te zoeken? Dacht dat dit een verbond ter verdediging van West Europa was.

  • Marc Van der Vloedt

    De resources en de grondstoffen hebben ze, om het geweten te helpen sussen als er (oorlogs)obstakels moeten worden opgeruimd.