Collega’s over moordende Navy SEAL: “Hij is kwaadaardig”

Navy SEAL Edward - Eddie - Gallagher
AFP Navy SEAL Edward - Eddie - Gallagher
De omstreden Amerikaanse Navy SEAL Edward - Eddie - Gallagher, die beschuldigd werd van oorlogsmisdaden, maar vrijgepleit werd door Trump, wordt door zijn ex-collega’s als “een toxisch karakter” omschreven. Hun getuigenis werd gepubliceerd door The New York Times.

De explosieve getuigenis is gebaseerd op ongeziene interviews en sms-berichten van voormalige collega-SEALS. In die interviews vertellen ze vol afschuw over hun meedogenloze leider: “De man is kwaadaardig”. Nog een tweede oud-collega klapte uit de biecht: “Je kon zien dat hij het helemaal oké vond om alles te vermoorden wat bewoog”.

Verder nog moedigden de SEALS elkaar aan om de waarheid te spreken. “Lieg of verfraai het niet”, schreef iemand van het peloton. 

Oorlogsmisdaden 

Navy SEAL Eddie Gallagher moest vorig jaar voor de krijgsraad verschijnen. Hij werd door zes collega’s beschuldigd van de moord op een jonge IS-strijder in Irak, die hij in 2017 met een jachtmes in de nek had gestoken. Daarna poseerde hij met het lijk voor de foto. Zijn eenheid beschuldigde hem ook van de moord op twee burgers in 2017: hij zou zomaar geschoten hebben op een jong meisje dat gehuld was in een hoofddoek met bloemenprint en een oude man met wie ze langs de Tigris-rivier liep.

Uiteindelijk werd Gallagher enkel schuldig bevonden voor het poseren met het lijk van de gevangene. Voor die misdaad diende hij gedegradeerd te worden, maar dat werd tegengehouden door president Trump, nadat Fox News een intensieve campagne had gevoerd voor Gallaghers vrijspraak.
3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • emir hairic

    Ja jja, daar moet je een heel grote held zijn om een jong meisje en een oude man uit niets dood te schieten . Foeij !

  • Nikolaas Bouman

    Laten we blij zijn dat zulke mensen hun leven wagen voor de vrijheid. Strikt aan de regels houden, leidt tot niks.

  • Jan Verplancken

    Je moet al een heel speciaal iemand zijn om een dergelijke job (en op dat niveau) te kunnen doen. Ik wil hem niet verdedigen, maar enig begrip heb ik wel. (Moest het waar zijn wat hij gedaan heeft) Hoe dan ook ben ik elke militair dankbaar voor hun diensten.