Code oranje in 81 departementen in Frankrijk, een record

EPA
Vrijwel heel Frankrijk is in staat van alarm wegens de tweede hittegolf binnen een maand. 80 Franse departementen zijn vandaag onder code oranje geplaatst vanwege de hitte, zo heeft de weerdienst Météo-France gemeld.

In vrijwel heel Frankrijk, met uitzondering van drie departementen in het westen van Bretagne, geldt een hittealarm. De Franse autoriteiten hebben code oranje afgegeven voor 81 van de 102 departementen, 80 daarvan wegens de zinderende hitte. Dat is volgens Météo-France een record: Frankrijk had nooit eerder zoveel departementen in code oranje. Het vorige record dateert van juni, met 78 departementen.

De hitte flirtte deze namiddag al in veel Franse steden met 40 graden Celsius. Bordeaux brak met 41,2°C zijn hitterecord. Records sneuvelden ook in Angers (40,7°C), Rennes (40,1°C) en Blois (40,0°C), Brive (41,3) was de uitschieter van dienst.

In vier departementen (Calvados, Orne, Sarthe en Mayenne) hebben de inwoners niet alleen last van de warmte maar voor hen dreigen ook nog hevige onweersbuien. La Manche (Normandië) kreeg eveneens code oranje wegens kans op onweer, dat gepaard kan gaan met zeer harde windstoten, grote hagelstenen en veel bliksem.

Eind vorige maand kondigde Frankrijk nog code rood af in vier departementen in het zuiden van Frankrijk vanwege de hitte, met name departementen die ook populair zijn bij toeristen: Bouches-du-Rhône, Gard, Hérault en Vaucluse.
4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Christine Laevers

  Departement Indre: gisteren 40, vandaag 40 en morgen 42.Nog geen 10u30 en de honden liggen al in de living te slapen. De luiken zijn toe. Tussen de twee hittegolven is de temperatuur niet gezakt onder de 28°C. Dit is maar het centrum van Frankrijk.Sommige boeren werken hier 's nachts.

 • danny buyse

  In Gavere om 1700 hr 32,1° en om 2144 hr 29,4°. Donderdag zal het om 1900 hr nog boven de 35° zijn.

 • robi smet

  Het is hier bakken in het departement Lot nog 39 graden om 19hr

 • robrecht Peeters

  ZW Frankrijk, l'Aquitaine, Landes, herademt na het zeer slechte vakantie weer verleden jaar.