Cockpitraam barst: vliegtuig duikt 3,5 km in 180 seconden tijdens noodlanding

(archieffoto)
AFP (archieffoto)
Passagiers op een vliegtuig van Icelandair beleefden vannacht bange momenten toen het raam van de cockpit barstte tijdens de vlucht. De Boeing 757-200 van vlucht FI688 maakte een noodlanding en daalde daarvoor zo’n acht kilometer in amper tien minuten, waarvan 3,5 km in drie minuten. Dat blijkt uit gegevens van Flightradar.

Het incident vond plaats op een vlucht van Orlando (Florida) naar de IJslandse hoofdstad Reykjavik. Zo’n drie uur na het opstijgen kon de piloot zijn toestel na een grote bocht aan de grond zetten op een kleine luchthaven in het Canadese Bagotville (Québec). Het vliegveld was niet voorzien op het grote aantal passagiers, waardoor alle passagiers moesten blijven zitten terwijl douanemedewerkers aan boord kwamen voor een controle.

Toen het raam barstte, kregen de passagiers enkel te horen dat ze zich moesten klaarmaken voor de landing. De piloot zette een steile daling in, maar de cabine bleef gelukkig onder druk, tweet passagier Charlie Love. Tijdens de daling zei de piloot nog wel kort dat “alle vliegtuigsystemen intact” waren. Pas aan de grond, toen hulpdiensten het toestel omringden, kregen ze te horen wat precies aan de hand was, vertelt passagier Harrison Hove aan News 6.

rv

Barst van 20 centimeter

“Natuurlijk waren mensen bezorgd en angstig. Sommigen waren zichtbaar van streek”, vernam de Daily Star. De Britse nieuwssite vermeldt nog een passagier die zegt dat in de stoel voor hem een mecanicien van Icelandair zat die de schade kon bekijken en sprak van een “spectaculaire” barst van 20 centimeter.

Na de douanecontrole mochten de passagiers in de terminal hun bagage ophalen, waarna ze naar hotels werden gebracht.
9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Herman Thys

  Spectaculair maar er is geen drukverlies geweest.Goed gedaan van de piloot.

 • Kurt Saron

  Douane moeilijk doen ze doen maar hun werk na controle mochten ze toch een hotel

 • Patrick LANTIN

  Een volkomen normale procedure... Mocht het plexiglas volledig springen dan krijg je een verlies van de druk en dan zijn de gevolgen niet te overzien. Eens op een hoogte van 3-4000 meter is het gevaar geweken.

 • ANN LIMBOS

  Ik was toch al dood : van de schrik.

 • Bruno Draulans

  Amai, mijn oren zouden nogal tekeer gaan bij zo'n snelle daling. Ik voel heel goed stijgingen en dalingen.