Coca-Cola betaalt wetenschappers 8 miljoen om imago op te poetsen

REUTERS
De Amerikaanse frisdrankenproducent Coca-Cola heeft alleen al in Frankrijk 8 miljoen euro gespendeerd aan gezondheidsexperten en onderzoekers om hun resultaten te beïnvloeden en zo zichzelf in een goed daglicht te stellen. 

Een onderzoek van Le Monde wijst uit dat het Coca-Cola erom te doen was de effecten van het gesuikerde drankje op de gezondheid te minimaliseren. Sinds 2010 zou het bedrijf zo’n acht miljoen euro hebben betaald aan verschillende experten om artikels te publiceren die hun imago oppoetsen. In dat bedrag zit tevens het geld vervat dat Coca-Cola heeft uitgegeven aan het sponsoren van sportevenementen. Dat allemaal om te voorkomen dat publiek zou worden afgeraden om frisdrank te drinken. 

Een wetenschapper die in een publicatie stelt dat er geen aanwijsbaar verband is tussen het drankje en gewichtstoename van een persoon. Dat Coca-Cola zich heeft gemengd in de wetenschap, toch de bron van kennis waar consumenten blindelings op zouden moeten kunnen vertrouwen, is wrang. Zo ontving een expert tweeduizend euro voor een artikel waarin hij de risico’s van het frisdrankje minimaliseert. 

Fictieve wetenschappers

Gooien experts dan zomaar hun wetenschappelijke integriteit te grabbel voor wat cash? Blijkbaar wel, ONG Foodwatch, de Franse voedselwaakhond, heeft een lijst gepubliceerd met activiteiten die door Coca-Cola werden gepubliceerd. Daarin worden achttien namen genoemd die zich hebben laten betalen voor onjuiste informtie. En daar stopt het niet, in de lijst staan ook fictieve namen. Sinds de praktijken naar buiten kwamen, heeft Coca-Cola een nieuwe veelbelovende strategie: volledige transparantie. 
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • FRANÇOIS DE RIDDER

  Het is een oud gezegde maar het is wel zo... Met geld koop je de boter wat ernaar verwijst dat alles maar dan ook alles te koop is met geld vooral veel geld

 • Patrick Vriends

  En zo maken ze ons maar blaasjes wijs met geld gaat alles.

 • ivan DEJONGHE

  ik drink al dagelijks van zo lang ik mij kan herinneren enkel cola ben nu 57 jaar weeg 60 kg en helemaal niet dik of ziek en ga cola heel mijn leven blijven drinken nu drink ik 1/5 l cola per dag

 • Gunter Verleyen

  Zo staat er in Zwitserland op de cola-flessen "made in switzerland" maar op de flessen staat wel een Belgische streepjescode ???

 • Emi De graeve

  cola drinken zal weer "gezond" verklaard worden als daar zoveel geld voor op tafel gelegd wordt.