Coalitie van 16 Amerikaanse staten vecht Trumps noodtoestand aan

Werken aan prototypes van de grensmuur in San Diego, Californië.
REUTERS Werken aan prototypes van de grensmuur in San Diego, Californië.
Een coalitie van zestien Amerikaanse staten, onder leiding van Californië, vecht de beslissing van president Trump aan om de noodtoestand af te kondigen om zo fondsen vrij te kunnen maken voor zijn grensmuur met Mexico.

De staten Californië, Colorado, Connecticut, Delaware, Hawaï, Illinois, Maine, Maryland, Michigan, Minnesota, Nevada, New Jersey, New Mexico, New York, Oregon en Virginia bundelen hun krachten om Trumps plan tegen te houden. Alle zestien staten hebben behalve Maryland een Democratische gouverneur en in de meeste staatsbesturen hebben de Democraten er ook de meerderheid.

“Vandaag, op 18 februari, de Dag van de President, slepen we president Trump voor de rechter om zijn misbruik van de presidentiële macht te blokkeren“, zei minister van Justitie Xavier Becerra van Californië, waar de aanklacht werd ingediend. “We klagen de president aan om te voorkomen dat hij eenzijdig geld steelt van de belastingbetalers, weggezet door het Congres voor de inwoners van onze staten. Voor de meesten van ons, is het ambt van de president geen plaats voor theater.”

De klacht stipuleert ook dat het ministerie van Binnenlandse Veiligheid de milieuwetten heeft geschonden door de milieu-impact van de muur in Californië en New Mexico niet te onderzoeken. De zestien staten vragen om de noodtoestand op te schorten in kort geding, zolang de zaak ten gronde loopt, aldus de Washington Post.

8 miljard dollar

Trump kondigde vrijdag de nationale noodtoestand af langs de Amerikaans-Mexicaanse grens. Op die manier wil hij beslag kunnen leggen op 8 miljard dollar voor de bouw van een muur aan de grens met Mexico om illegale immigranten tegen te houden. Dat bedrag is echter nog steeds aanzienlijk minder dan de naar schatting 23 miljard die zal nodig zijn om een muur te bouwen langs de hele 3.200 kilometer lange grens.

Trump gaf in zijn toespraak al aan dat hij gerechtelijke procedures verwacht naar aanleiding van de bouw van de muur, maar voegde daaraan toe dat hij ervan uitgaat te winnen wanneer de zaak uiteindelijk voor het Amerikaanse Hooggerechtshof belandt.

In het Congres kondigde de machtige judiciële commissie van het Huis van Afgevaardigden, die onder controle staat van de Democraten, aan om “onmiddellijk” een parlementair onderzoek te openen.

Diezelfde dag werden al de eerste gerechtelijke procedures aangespannen. De organisatie Public Citizen klaagde Trump aan in naam van een natuurreservaat en drie Texaanse landeigenaars die te horen kregen dat de muur mogelijk op hun domein gebouwd zou worden.  Ook de Amerikaanse burgerrechterorganisatie ACLU (American Civil Liberties Union) trekt de noodtoestand voor het gerecht, net als de ngo’s Center for Biological Diversity en Border Network for Human Rights.

Xavier Becerra, de openbare aanklager en minister van Justitie van Californië.
AP Xavier Becerra, de openbare aanklager en minister van Justitie van Californië.15 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jos Spriet-Dewaele

  Hoe kan het eindelijk dat een president met kleine kinderen manieren zijn zin kan doordrijven en hij door zijn vriendjes in het hooggerechtshof nog gelijk zal krijgen ook. En er steeds weer gekken zijn die hem willen herverkiezen.

 • Christine Laevers

  Wat er ook van zij; het is een duidelijk signaal dat de democraten in het offensief gaan. En ze hebben mijn zegen

 • Gerry Cle

  Trump moet zich neerleggen bij de keuze van de burgers om de democraten een meerderheid te geven in het huis van afgevaardigden om de bouw van de muur te stoppen. Trump heeft overigens zelf gezegd dat er geen sprake is van een noodtoestand maar dat hij die alleen gebruikt om zijn eigen zin door te drijven. Dictatuur in plaats van democratie.

 • Chris Devlaeminck

  Ik weet dat de linksen onder ons dit niet kunnen geloven maar Trump wordt herverkozen. Zeker als hij zijn muur er door krijgt.

 • Gino Denil

  Het aantal staten is toch van geen belang bij die afweging, francis hofmans. Die meerderheid republikeinse staten vertegenwoordigen minder burgers dan die minderheid meer bevolkte democratische.