Clinton wint in Kentucky, Sanders in Oregon

Bij de democratische voorverkiezingen in de staten Oregon en Kentucky afgelopen nacht was het erg spannend tussen Hillary Clinton en Bernie Sanders. Nieuwszender CNN heeft vanochtend Hillary Clinton uitgeroepen tot (nipte) winnaar van de Democratische voorverkiezingen in de staat Kentucky. Sanders deed het dan weer erg goed in Oregon.

Volgens Cable News Network haalde de vroegere First Lady het met een half procentpunt van de senator in de staat waar zij bij de Democratische voorverkiezingen in 2008 Barack Obama versloeg. Zij zou volgens haar kantoor bij alle stemmen geteld 1.923 stemmen meer hebben dan haar opponent.

CNN meent dat Clinton nu 280 afgevaardigden voor de partijconventie meer heeft dan Sanders.

Donald Trump, de enige overgebleven kandidaat bij de Republikeinen won in maart al de voorverkiezingen in Kentucky en is vandaag ook de winnaar in Oregon.

Tekort
Hillary Clinton heeft tot nu toe al 1.741 afgevaardigden verzameld tijdens de voorverkiezingen, en heeft bovendien de steun van bijna 500 superafgevaardigden. Ze komt dus nog slechts enkele tientallen afgevaardigden tekort om de 2.383 afgevaardigden te bereiken die ze nodig heeft om de officiële Democratische presidentskandidate te worden.

De democratische presidentskandidaat Bernie Sanders.
AFP De democratische presidentskandidaat Bernie Sanders.

Sanders wint in Oregon

Bernie Sanders is door de Amerikaanse televisiezenders uitgeroepen tot de winnaar van de Democratische voorverkiezing in de noorwestelijke staat Oregon, op basis van de voorlopige resultaten.

Volgens de gezaghebbende website realclearpolitics.com won Sanders, bij 63 procent van de stemmen geteld, 53,5 procent van de stemmen in Oregon tegen 46,5 procent voor de vroegere First Lady. Het levert de senator 28 afgevaardigden voor de partijconventie op tegen 24 voor de vroegere minister van Buitenlandse Zaken.

Globaal heeft Sanders 1.528 afgevaardigden achter zich, aldus realclearpolitics.com dat in die telling het geschatte aantal "superafgevaardigden" opnam. Op de Conventie zijn er 2.382 stemmen nodig om de nominatie automatisch op zak te steken.